Članak

Ukrajina izvjestila o novom napretku ukrajinske vojske u blizini grada Bakhmuta

Neprijatelj nastoji da preuzme grad, udarajući svim sistemima i kalibrima

(Patria) - Ukrajinska vojska saopštila je da je napravila novi napredak u teškim borbama u blizini grada Bakhmuta, te da Rusija nastavlja slati nove jedinice, uključujući padobrance. Izjave vojnog portparola Serhiya Cherevatyia o Bakhmutu ukazuju na to da su ruske snage potisnute u nekim područjima, prenosi Reuters.

„Uspješno vodimo odbrambenu operaciju, vršimo kontranapade i tokom ovog dana naše jedinice su u pojedinim dijelovima prodrle do 500 metara“, rekao je on za ukrajinsku televiziju. Rekao je da nije vidio znakove da ruskim snagama nedostaje municije, što je u suprotnosti sa izjavama Yevgenya Prigozhina, šefa Wagnerove plaćeničke grupe koja je predvodila napad na Bakhmut.

„Neprijatelj nastoji da preuzme grad, udarajući svim sistemima i kalibrima“, rekao je Cherevatyi. „Tamo (u Bakhmut) prebacuju nove jedinice, prvenstveno padobrance, u pokušaju da postignu neku vrstu srednjeg uspjeha.“
Ukrajinski zvaničnici su signalizirali da napredovanje oko Bakhmuta nije dio šire kontraofanzive koju Kijev planira da bi potisnu ruske snage. Moskva nije odmah prokomentarisala ovu izjavu ukrajinske vojske, a ruska novinska agencija RIA Novosti citirala rusko ministarstvo odbrane da njene snage nastavljaju borbu za zauzimanje zapadnih dijelova Bakhmuta.

Čini se da je Prigozhin u audio izjavi potvrdio da su ukrajinske snage sada u prednosti u Bakhmutu i nedavno je kritikovao ruske komandante. „Uprkos činjenici da neprijatelj ima samo nekoliko posto teritorije u Bakhmutu, čini se da nije moguće okružiti neprijatelja“, rekao je on.

„Kao rezultat neprijateljskog napredovanja.. Ruski padobranci su zauzeli položaje koji su pogodni za neprijatelja“, rekao je. 

Podsjetimo, prema onome što tvrde Ukrajinci i Prigozhin, ukrajinska vojska potiskuje rusku vojsku sa sjeverne i južne strane Bakhmuta i tako stvara uslove da okruži ruske snage koje unutar grada napreduju prema njegovim zapadnim predgrađima. 

#Svijet