Članak

London će potpisati sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa Japanom

Sunak će u četvrtak posjetiti pomorsku bazu

(Patria) - Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak trebao bi potpisati historijski „Hirošimski sporazum“ u četvrtak kada će se sastati s japanskim premijerom Fumiom Kishidom uoči sastanka G7, kako bi pojačao odbrambenu saradnju s Japanom. Kao dio sporazuma, zemlje će također najaviti pokretanje „partnerstva za poluvodiče“ kako bi ojačale lanac nabavke čipova na sve konkurentnijem tržištu, navodi se u saopštenju vlade UK.

„Sporazum iz Hirošime će pojačati saradnju između naših oružanih snaga, omogućiti razvoj naših ekonomija i razviti našu vodeću svjetsku naučnu i tehnološku ekspertizu", rekao je Sunak.

Sunak će u četvrtak posjetiti pomorsku bazu i potvrditi novu odbrambenu saradnju UK i Japana, navodi se u saopštenju, dodajući da partnerstvo uključuje udvostručenje broja britanskih trupa u predstojećim zajedničkim vježbama. 

Prošle sedmice, Reuters je izvijestio da će Washington i Evropska unija također obećati zajedničku akciju za rješavanje zabrinutosti usredsređene na Kinu oko netržišne prakse i koordinisati kontrolu izvoza poluprovodnika i druge robe na sastanku ovog mjeseca. Na samitu G7, premijer UK će ponovo tražiti veću pomoć Ukrajini dok se Kijev priprema za vojne akcije protiv Rusije. 

#Svijet