Članak

Na 27. Memorijalnom pohodu na Bjelašnicu 150 planinara iz BiH i Srbije

Kako je za Patriju kazao Amel Selimović predsjednik udruženja Vedro iz Zenice na najviši vrh Bjelašnice (2067 m/nv) od 150 planinara uspjelo se popeti oko 125 učesnika.

Oko 125 planinara uspješno je izvršilo uspon na najviši vrh Bjelašnice u subotu 28. novembra u znak sjećanja na 7 stradalih kolega planinara, piše bh. novinska agencija Patria.

Kako je za Patriju kazao Amel Selimović predsjednik udruženja Vedro iz Zenice na najviši vrh Bjelašnice (2067 m/nv) od 150 planinara uspjelo se popeti oko 125 učesnika. Nedaleko od samog vrha nalazi se sedmostrani obelisk (Spomen-obilježje) za sedmoricu nesretno stradalih planinara.

- Bjelašnica je lijepa i surova, prethodnih godina nije bila gostoljubiva kao danas, dopustila nam je da uživamo u njoj. Pokazala nam je da zna biti i pitoma, a ne samo okrutna, kao što je bila prema nesretnim mladim planinarima tog kobnog 29. studenog. Kao i prethodnih i ove godine sam došao na pohod da se suosjecam sa nastradalima i ukažem poštovanje prema planini, da se ne zaboravi najveća tragedija BH planinarstva i na neki način da potaknem planinare da planinu ne shvataju olako - izjavio za Patriju Haris Adilović sekretar Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma Vedro iz Zenice.

Organizatori pohoda su HPD "Bjelašnica 1923" i PD "Željezničar" iz Beograda, ali samom pohodu su se priključila i mnoga druga planinarska drušva iz BiH kao što su Avantur iz Sarajeva, Vedro iz Zenice, GSS Stanice...

U sniježnoj oluji 2. decembra 1962. godine samo 500 metara od objekta bjelašničkog Opservatorija stradali su Zoran Ivanišin (19 godina, student), Slobodan Vujinac (18 godina, učenik), Nikola Kožuh (16 godina, učenik), Aleksandar Krnješevac (15 godina, učenik) i Anđelko Sabo-Pešić (nepunih 15 godina, učenik) – te dvojica Sarajlija – Siniša (18 godina, učenik) i njegov brat Zoran Tvorić (16 godina, učenik).

Do najbližih kuća uspjeli su da da stignu Miodrag Prvanović, Rifat Hasečić i braća Vojislav i Branko Matić.

#Lifemagazin