Članak

Bošnjaci iz protesta napustili vlast u Brčko Distriktu

Naglasio je da je to jedan od upečatljivih primjera ponižavajućeg položaja u kojem se nalaze predstavnici Bošnjaka u vlasti.

Predstavnici Bošnjaka u vlasti Brčko Distrikta danas su napustili sjednicu Skupštine u ovome gradu, a šef zastupničkog kluba SBB-a Enes Pašalić obrazložio je razloge, prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Predstavnici Bošnjaka u vlasti zbog kontinuiranih opstrukcija u radu Vlade i Skupštine donijeli zaključak da neće dalje participirati u vlasti, dok se ne riješe neka principijelna pitanja - kaže Pašalić.

Dodao je da SBB već duže od  godinu dana pokušava popraviti stanje u vlasti.

- SBB je dao čitav niz prijedloga, od inicijative o poslovnim zonama, uređenju gradskog izletišta Ficibajr i čitavog niza drugih projekata koji nisu nailazili na podršku koalicionih partnera. Stvar je kulminirala oko izgradnje džamije u centru grada. Znate da kada je SBB ulazio u vlast da je postojao dogovor između bošnjačkih, srpskih i hrvatskih zastupnika da se omogući izgradnja džamije, ali smo došli u situaciju da ne samo da se inicijativa odbija nego se o njoj uopće ne želi raspravljati - izjavio je Pašalić za Otisak.

Naglasio je da je to jedan od upečatljivih primjera ponižavajućeg položaja u kojem se nalaze predstavnici Bošnjaka u vlasti.

- Mislim da je bilo krajnje vrijeme da se na to reagira. Imali ste priliku da se informirate da na posljednjih nekoliko sjednica na kojima se trebalo raspravljati o Regulacionom planu u kojem je ugrađena džamija, srpski predstavnici u vlasti uopće nisu htjeli učestvovati u radu, i na taj način su onemogućavali bilo kakvu raspravu - kazao je Pašalić. 

#BiH