Članak

Teror nad penzionerima: SDP poziva Vladu FBiH da odmah odustane od smanjenja penzija

Socijaldemokratska partija BiH zaprepaštena je najavom Vlade FBiH o mogućem smanjenju penzija u Federaciji BiH. Ovo je crvena linija koju Vlada SDA – SBB – HDZ ne smije preći, jer bi to bio nepodnošlj

Socijaldemokratska partija BiH zaprepaštena je najavom Vlade FBiH o mogućem smanjenju penzija u Federaciji BiH. Ovo je crvena linija koju Vlada SDA – SBB – HDZ ne smije preći, jer bi to bio nepodnošljiv udar na standard stotina hiljada penzionera koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem, i vjerovatno okidač potpunog socijalnom sloma u FBiH, stoji u saopćenju SDP-a, prenosi novinska agencija Patria. 

Nakon što je federalni premijer Fadil Novalić nedavno izjavio da je povećanje minimalne plate u FBiH na 406 KM društveno opasno, izgleda da je za vladajuću koaliciju i 366 KM prosječne penzije potpuno neprihvatljivo i podložno dodatnim smanjenjima.

Umjesto da zbog ovog pitanja Vlada FBiH zasjeda u kontinuitetu i da traga za rješenjem koje će spriječiti najavljeno smanjenje penzija za deset posto, sjednice Parlamenta i Vlade FBiH se odgađaju zbog pritvaranja predsjednika jedne od stranaka koalicije.

SDP BiH je bio među rijetkim koji je javno prozvao Vladu zbog potpisivanja sporazuma sa Udruženjem penzionera o redovnoj isplati penzija, jer za tim nije bilo potrebe, pošto je redovna isplata penzija zagarantovana Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju. Međutim, pokazalo se da Vlada nije u stanju ispuniti ni ono što se podrazumijeva, jer smo svjedoci da se penzije isplaćuju skoro čitav mjesec.

Očito je da se novac za isplatu penzija ne može osigurati ispraznom i neutemeljenom retorikom o nikad boljim ekonomskim rezultatima kojima se Vlada hvali, a koji su ništa drugo do jeftina propaganda. Nažalost, upravo je trenutna nestabilnost penzionog fonda najbolji pokazatelj stvarnih ekonomskih kretanja u FBiH.

Vlada FBiH sa SDP-om na čelu je u jeku ekonomske krize, redovno isplaćivala penzije, povećala ih za deset posto, te umanjila dug Vlade prema Zavodu PIO/MIO za 60 miliona KM. To je bio rezultat odgovornog rada i stalne posvećenosti nalaženju rješenja kako bi se barem donekle popravio standard penzionera.

Očigledno je da vlast SDA – HDZ – SBB, nakon što je pogazila radnička prava, sada oštricu svojih kvazi reformi usmjerava prema penzionerima, što je potpuno neprihvatljivo, stoji u saopćenju SDP-a. 

#BiH