Članak

Gradski odbor DF apeluje na Mostarce: Ne dozvolimo da podijele naš grad

Pozivamo sve one koji su u prilici kreirati prilike u Mostaru da se, zarad budućnosti mladih, izdignu iznad ličnih i nacionalnih interesa i naprave okruženje normalnog fukcionisanja i zadovoljenja pot

Gradski odbor Demokratske fronte Mostar poziva i apelira na sve iskrene i poštene Mostarce koji svoj grad posmatraju kao jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu, kakav je oduvijek i bio, da izraze svoje neslaganje sa situacijom mraka, tišine i nepostojanja volje i želje za rješavanjem situacije od onih koji „pod krinkom zaštitnika etnonacionalnih kolektiviteta" odlučuju o našem gradu i građanima. U pregovorima kojima već godinama muče i ugnjetavaju Mostarce jedino oko čega se spore i zbog čega izostaje dogovor jeste podjela Mostara, aparthejd, razdvajanje i dezintegracija, saopćeno je iz GO DF Mostar, prenosi novinska agencija Patria. 

U svim naumima sijamskih blizanaca SDA i HDZ u potpunosti izostaje briga o uobičajenim svakodnevnim aspektima života u gradu Mostaru. Godinama svojim podstrekivanjem straha i odbojnosti prema drugom i drugačijem Mostar koriste za svoje političke interese i ciljeve. Tako, bez ikakve moralne i društvene odgovornosti za čovjeka i građanina, pogoduju svojim porodicama i podobnima u ime viših nacionalnih interesa.

Građane Mostara, nadaleko poznate kao ljude živog duha i vječne zaljubljenike u svoj grad, doveli su u stanje potpunog bunila i nerazumijevanja okruženja u koje su im doveli živote i njihov grad.

Stoga, Gradski odbor Demokratske fronte Mostar poziva i apeluje na ogromnu većinu Mostaraca koji ne učestvuju direktno u odlučivanju i osjećaju neslaganje sa ovakvim procesima u Mostaru da iskažu nezadovoljstvo lošim nakanama podjele Mostara.

Apeliramo na sve građane koji osjećaju odbojnost od dijeljenja na dva, dvije pošta, dvije elektroprivede, dva komunalna poduzeća , dvije škole pod jednim krovom, da učinimo pritisak i ne dozvolimo da nacionalne podjele ponovno zažive u Mostaru nasuprot njegovog jedinstvenog bića. Građani Mostara moraju nakon svih ovih godina ostvariti svoje osnovno demokratsko pravo na biranje svojih gradskih predstavnika koji žurno treba da se okrenu životnim potrebama Mostaraca i Mostaru, te da pored simboličke vrijednosti daju i vrijednosti funkcionalnog grada koji skrbi o svojim građanima i njihovim potrebama. Ne dozvolimo da nas u ime nacionalnih interesa odvedu od stvarne potrebe građana i rješavanja svih onih problema koje gradske strukture imaju u svojoj odgovornosti i nadležnosti za poboljšanje kvalitete života građana.

Podsjećamo da je Mostar u svojoj prirodnosti uvijek bio jedinstven grad, kozmopolitska sredina sa izrazitom vrijednošću tolerancije i solidarnosti među ljudima bez obzira na vjerske, nacionalne i kulturne identitete. Zajedničko svima bila je pripadnost Mostaru i svim njegovim simbolima, u čije se ime oduvijek zajedno živjelo. Isključivo pripadnost Mostaru, a ne njegovim dijelovima!

Pozivamo sve one koji su u prilici kreirati prilike u Mostaru da se, zarad budućnosti mladih, izdignu iznad ličnih i nacionalnih interesa i naprave okruženje normalnog fukcionisanja i zadovoljenja potreba građana. 

Još jednom se obraćamo svim građanima da ne dozvolimo da nam podijele Mostar, saopćeno je iz GO DF Mostar. 

#BiH