Članak

Policija nije rasvijetlila 60 već 30 posto krivičnih djela: Izvještaj MUP KS za 2015. bit će lažiran

Izvor agencije Patria iz MUP KS tvrdi da MUP želi pokazati kako su u 2015. godini riješili više od 60 posto od ukupnih počinjenih krivičnih dijela na području KS, ali taj podataka ni izbliza ne pokazu

Izvještaj o broju rasvijetljenih krivičnih djela u 2015. godini, koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS trebalo prezentirati u ponedjeljak, nije tačan! Izvor agencije Patria iz MUP KS tvrdi da MUP želi pokazati kako su u 2015. godini riješili više od 60 posto od ukupnih počinjenih krivičnih djela na području KS, ali taj podataka ne pokazuje realno stanje.

Ovaj izvor tvrdi da je policija zapravo rasvijetlila 30 a ne 60 posto od ukupnih počinjenih krivičnih dijela na području KS u prošloj godini.

Prema statističkim podacima MUP-a KS, na  ovom kantonu Federacije BiH u 2015. godini počinjeno je ukupno 5.551 krivično djelo. To je za oko 700 djela manje nego u 2014. godini. Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko i komesar Vahid Ćosić pohvalit će se kako je policija od tog broja riješila čak 3.563 djela, ili 64,2 posto.

Jusko i Ćosić u djela koje je rasvijetlila policija računaju i 1.853 djela koja se u MUP-u vode kao krivična djela po poznatom licu, odnosno ona djela koje nije otkrila policija. Izuzmu li se iz izvještaja MUP-a djela koja se vode kao djela po poznatom licu, vidi se da je policija na području KS u protekloj godini rasvijetlila 30 a ne 60 posto od ukupnih krivičnih djela, piše Patria.

 

U sljedećem nastavku otkrivamo zbog čega se ne poklapaju izvještaji MUP i Tužilaštva KS o broju počinjenih krivičnih djela

#BiH