Članak

Ristanić rekao da je ubijeno 300 Brčaka, ali da su daleko veće grobnice u Prijedoru

Pokušaj da se pristrasnim presudama izjednači krivica za zločine u Brčkom je novi zločin. Radi se o nemogućem poslu, jer cijeli svijet jasno zna kakav je krvavi teror provođen od '92 do '95 u desetina

Sve što se događalo u Brčkom od '92 do '95, u toku etničkog čišćenja i okupacije grada od Vojske Republikle Srpske, bilo je najbrutalnije ubijanje civilnog stanovništva i divljanje mržnje i zla. Već smo pisali o pristranom i nacionalno diskriminacijskom pravosuđu u Brčko Distriktu. Ljudi se kažnjavaju zbog navodnog šamara jednako kao i masovne ubice. U svemu tome je tragično što brčanski tužioci i sudije ne poštuju ni odluke sa suđenja najgorim zločincima u Tribunalu u Hagu Goranu Jelisiću i Ranku Češiću, od čijih su se nedjela grozili i osoblje i novinari koji su pratili procese.

Pokušaj da se pristrasnim presudama izjednači krivica za zločine u Brčkom je novi zločin. Radi se o nemogućem poslu, jer cijeli svijet jasno zna kakav je krvavi teror provođen od '92 do '95 u desetinama brčanskih logora smrti.

„Pljačke, silovanja i ubistva bez razloga“

Patrija je u posjedu dokumenta koji potvrđuje da su političke i vojne vlasti u gradu odlično znale kakvi se zločini čine nad Bošnjacima i Hrvatima ovog grada. Radi se o strogo povjerljivom izvještajua načelnika Obavještajnog organa kapetana Simeuna Čuturića Komandi Istočnobosanskog korpusa. U tom izvještaju se detaljno opisuju stravični zločini koji se čine nad nesrpskim građanima Brčkog. Ne bi, nažalost, bilo ni ove tajne prepiske da kojim slučajem nisu najpoznatiji svjetski novinari pisali o strašnim zločinima po logorima Brčkog. To u ovim dokumentima i priznaju obavještajci Vojske RS-a.

Izvještaj počinje: „Zbog izuzetno povećanog pristika svjetske javnosti „na pretpostavljena događanja“ u periodu maj-juni u objektu zvanom Luka Brčko, prikupljeni su sljedeći obavještajni podaci“:

„Po uništenju oba mosta preko Save u Brčkom događaji su počeli da gube kontrolu...U grad su nahrnuli raznorazni „patriotski“ orijentisani pojedinci, koji su pod izgovorom „odanog srpstva“ ustvari vršili pljačke, silovanja i kao posljedicu toga ubistva bez opravdanog razloga. Osim tih grupa koje su uzgred dolazile sa detaljno razrađenim palnovima o pljačkanju prije polaska, također mislimo da su postojele grupe koje su dolazile i po zadatku, to jest koje su imale podršku tadašnjih vojnih i civilnih vlasti. Pri tome misimo na rukovodstvo Bijeljine, koje je dovelo na samom početku rata (u Brčkom, op. a) oko 550 prikupljenih „boraca“. U svemu tome su prednjačili Mauzer i major Gavrilović sa
Arkanovim pratiocima. U prvim danima, kao i u mjesecu junu bilo je prisutno i djelovanje radikala četnika, vojvode Mirka Blagojevića, koji su sa istomišljenikom iz Brčkog Miletom Gatarevićem Bolerom bili aktivni na dijelovima Burića brda, na Ciganluku i u centru grada. O akcijama postoji  dokumentacija koju je pripremio i obradio Žika Ivanović Crnogorac i mislimo da je dio dokuemntacije u stanici bezbjednosti u Brčkom“, piše obavještajni organ IB Korpusa Vojske RS-a i onda nastavlja detaljni opis masovnih zločina:

„Leševi ležali na ulicama po nekoliko dana“

„Ubistva su se događala ne samo u Luci nego i Srpskoj varoši., gdje su po kazivanju popa Slavka (Maksimovića, op. a.)  muslimanski i hrvatski živalj izvođeni i likvidirani pred kućama i u prisustvu svjedoka. Takve likvidacije su izvođene nestručno i javno i bile su dostupne svima“, pišu obavještajci svojoj komadi i slijedi najsteravičniji dio opisa: „Leševi su ostavljani da stoje po nekoliko dana, dok ih komunalna služba ne bi pronašla i odvezla u jame koje su bile iskopane. Jedna jama se nalazi sa desne strane puta ka bescarinskoj zoni, a za druge se ne znaju potpuno tačni podaci. Po izjavi predsjednika Opštine Ristanić Đorđa ubijeno je 300 ljudi. On se lično ne uzbuđuje zbog toga. Kada su određeni organi upozoravali da se nešto preduzme u smislu neoticanja podataka, odgovarao je da ga to ne interesuje i da su daleko veće grobnice u Prijedoru. Leševi su zakopani a na to je posut građevinski materijal od srušenih džamija“, piše u jednom dokumentu, kojim obavještajci informišu svoje komandante o stravičnim pogubljenjima civila u Brčkom.

Ovaj je dokument kapetana Čuturića korišten u procesu pred Tribunalom protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića. Hag je pun dokaza o zločinima vojske RS, pa i u Brčkom.                                               

(u nastavku izvještaja za Komandu Vojske RS-a: „Kome su smetali američki novinari, dok su tražili istinu o likvidacijama u Brčkom“)  

 

#BiH