Članak

Kako se vrše revizije: Bivši borci u očaju, pregledi traju pet minuta, cilj smanjiti invalidnost

Ratni vojni invalidi koji od 2009. godine idu na reviziju boračkih prava često su izloženi pritiscima, ali na samom pregledu da se zaključiti da je jedini cilj smanjiti invalidnost kako bi država imal

Ratni vojni invalidi koji od 2009. godine idu na reviziju boračkih prava često su izloženi pritiscima, ali na samom pregledu da se zaključiti da je jedini cilj smanjiti invalidnost kako bi država imala što manje obaveza, piše novinska agencija Patria.

Tako je želju vlasti na svojoj koži osetio Alen Amin Bašić koji je do 2012. godine bio 70-postotni invalid.

26. januara 2016. sam bio na Institutu za medicinsko vještaćenje FBiH kako bih dobio novo reješenje o invalidnosti. Do 2012. godine bio sam RVI 70%. Radi se o dvije rane povrede koje su cijenjene 50% + 30%, pa se to po zakonu umanjuje 10% (kada je više povreda u pitanju) i dobije se taj staus od 70%. U sklopu revizije 2012. godine odolazim na institut za medicinsko vještaćenje i umjesto da mi u komisiji sjede doktori specijalisti za te povrede, imam doktora i doktoricu koji imaju rendgene i lasere u očima, i možda su vidoviti. Iako sam imao svu medicinsku dokumentaciju, kako iz rata tako i nakon rata, oni zanemaruju nalaze specijalista, i još mi eliminišu jednu od povreda – priča Bašić.

Dodaje da u tom trenutku nije imao pojma šta se dešava.

- Pregled traje 5 minuta a rješenje će stići za 15-ak dana (maj 2012.). Jednu povredu su mi smanjili sa 50% na 40% a druge nema nikako. Nemamo pravo na žalbe prvostepenom organu i ostaje nam samo tužba Vrhovnom sudu FBiH. Odmah se u istom mjesecu smanje i primanja, a znamo koliko sporo rade naši sudovi. Pogotovo je sporo što je više hiljada oštećenih kojima je jedina opcija tužba Vrhovnom sudu FBiH. Znam da nisam jedini, pa je nekako malo lakše, ali, čovjek se osjeća bijedno, poniženo. Pa bio sam pripadnik Armije RBiH čitav rat, borac od prvog dana, ranjen kao izviđač-diverzant u borbi prsa u prsa. Pokosio me mitraljez M-84. Svaki borac zna šta je sijač smrti. Razmišljam, solidno sam pismen, imam VSS, sam ću znati da napišem tužbu, ali šta će oni koji ne znaju – dodje Bašić.

On je nakon toga predao tužbu Vrhovnom sudu i nakon skoro 3 godine dobio presudu u njegovu korist (novembar 2014).

Bašić: Borba od 2009. godine

- Rješenje se iz 2012. poništava i postupak ponovo vraća prvostepenom organu. Šta su trebali birokrate iz Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata FBiH da urade?. Da mi obačunaju razlike i izvrše uplatu, a potom da me upute na ponovno medicinsko vještaćenje i preglede obave specijalisti, sa obaveznim snimanjima. Nisu. Podnosim pismeni zahtjev ministarstvu da se postupi po presudi Vrhovnog suda. Ništa. Shodno zakonu podnosim Vrhovnom sudu zahtjev za izvršenje njihove presude kao i prijedlog da se novčano kazne i ministarstvo i ministar tešku povredu službene dužnosti. U međuvremenu, u avgustu mjesecu 2015. sam dobio prvi poziv za pregled na institut – priča Bašić.

Komisija od dva člana pregledala je rane, dokumentaciju i potvrđuje oštećenje koje mu usmeno saopštava sa napomenom da mora izvršioti snimanje EMNG te da će ga naknado pozvati.

- U oktobru iste godine na istom institutu obavljam snimanje i doktor specialista utvrđuje trajno i teško oštećenje. To znači da mi obje povrede nose po 50%. Imam i treću ali nebitno. Po rješenju bi mi taj procenat trebao biti vraćen na 70%. Međutim, 26, januara kada je zasjedala nekakva nova komisija (svaki put drugi su doktori) ostajem zatečen. Kažu mi da su oni ocijenili da je jedna povreda 40% a druga 30% i da je to invalidnost 50%. U momentu mi kroz glavu prolazi moje ranjavanje, bol, patnja, operacija bez anestezije 11 dan nakon ranjavanja, svi bolovi koje imam godinama i koji su samo veći i teži. Naravno dižem se, uzimam svoje papire, njih šaljem u onu stvar i pravim manji incident. Dobro su prošli šta mi je sve palo na pamet.

Posebno me nerviralo njihovo cerekanje i kikot dok sam sa još par RVI čekao u čekaonici. Špradju se sa nama. Što neće. Ovaj institut zaradio je milione koje je otimao nama borcima. Radio je po instrukcijama politike i političara i cilj je bio da se invalidima režu procenti. A ovi doktori, pa ovo je njima dodatak na platu. Desetine hiljada maraka su od nas oteli. Fuj. Ovo je nakaradna država – dodaje Bašić.

 

#BiH