Članak

Koliko će građane BiH koštati doručak naše delegacije kod Obame, samo jedna avio karta 8.000 KM

Za sada je potvrđeno da na tradicionalni doručak kod prvog čovjeka SAD-a putuje entitetski premijer Fadil Novalić te predsjednik FBiH Marinko Čavara, piše agencija Patria.

Bh delegacija 4. februara prisustvovat će molitvenom doručku kod predsjednika SAD-a Baracka Obame u Washingtonu.
Za sada je potvrđeno da na tradicionalni doručak kod prvog čovjeka SAD-a putuje premijer FBiH Fadil Novalić te predsjednik FBiH Marinko Čavara, piše agencija Patria.

Doručak kod Obame građane Bosne i Hercegovine koštat će desetke hiljada KM. Primjerice, samo jedna povratna karta Sarajevo – Washington – Sarajevo košta oko 4.000 eura. Riječ je o cijeni karte za biznis klasu. Cijena hotelskog smeštaja u Washington također košta nekoliko stotina eura po danu. Treba znati i to da Novalić i Čavara neće putovati sami, povedu li samo po jednog saradnika, cijena troškova se uduplava.

Tradicija okupljanja na Molitvenom doručku u SAD počela je 1953.godine, za vrijeme predsjednika Dwightoma D. Eisenhowera, koji je okupio skupinu kongresmena kako bi doprinio pomoći u prevladavanju podjela u tadašnjem američkom društvu.
Nacionalni molitveni doručak danas je manifestacija koja traje nekoliko dana, okuplja više od 3.000 gostiju i sastoji se iz mnoštva sastanaka, ručkova i večera, ali je centralni događaj doručak.

Kongres SAD predlaže uzvanike a State department ih provjerava i poziva.

Ove godine na na molitveni doručak pozvani su i veleposlanik BiH u SAD Haris Hrle te nedavnoimenovani generalni konzul BiH u Čikagu Ivan Šušnjar, piše Patria.

 

#BiH