Članak

VIDEO Duraković: Neophodno je da Mostar ostane jedinstven zbog budućnosti cijele zemlje

Prof. dr. Esad Duraković, jedan od najvećih bošnjačkih intelektualaca i ugledni profesor arapske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gostujući u Dnevniku TV1 pojasnio je svoju tvrdnju da

Prof. dr. Esad Duraković, jedan od najvećih bošnjačkih intelektualaca i ugledni profesor arapske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gostujući u Dnevniku TV1 pojasnio je između ostalog i svoju tvrdnju da rat u BiH nije okončan nego je zamrznut, prenosi novinska agencija Patria.

- Aktuelna situacija i u Mostaru, a inače to potvrđujem na izvanredan način. Prije svega mi nemamo Ustav, nego Mirovni sporazum koji je zaledio stanje kakavo je bilo. I sada svjedoci smo i u ovoj priči oko Mostara da se mirovnim političkim sredstvima nastoje ostvariti ciljevi ne ostvareni u ratu. Osnovni cilj bila je totalna fragmentacija odnosno podjela na tri cjeline. Djelomično se uspjelo u tome stvaranjem RS-a, ali ne i otcjepljenjem ili stvaranjem Herceg Bosne, a sad se to pokušava ostvariti. Tako da je politika u poziciji da ostvari ono što su probosanske snagne sačuvale u vrijeme teške agresije – istakao je Duraković.

Javnost je doslovce na nogama kada je riječ o Mostaru SDA i HDZ iznijeli su svoje prijedloge rješenja, jedan vodi u podjelu, drugi u dominaciju.

- Ja ne mogu da shvatim, dobro za HDZ mogu, ali da SDA vodi tako bezočnu politiku ne shvatam. Agresija je izvršena na BiH s ciljem fragmentacije po nacionalnim šavovima. Ljudi su u otporu toj fragmentaciji položili hiljade života. Sada u mirno doba 20 godina od Dejtona ide se ka toj fragmentaciji, a eklantantan primjer za to je Mostar. Mostar je jedna vrsta paradigme ili probe za ono što će uslijediti poslije. Nije bilo davno kada je gospodin Čović u Travniku na sjednici HDZ-a posezao za Travnikom. To znači da se ovakvim rješenjima SDA i HDZ iznevjeravaju onsnovni principi i ciljevi zbog kojeg je vođen rat, a to je otpor fragmentaciji – kaže Duraković.

#Intervju