Članak

Talijanska sutkinja Lattanzi: Šešelj je morao biti osuđen

Talijanska sutkinja Flavia Lattanzi, članica vijeća ICTY-ja koje je danas oslobodilo Vojislava Šešelja, rekla je da je oslobađajuća presuda suprotna iznesenim dokazima i da nije utemeljena na važećem

Talijanska sutkinja Flavia Lattanzi, članica vijeća ICTY-ja koje je danas oslobodilo Vojislava Šešelja, rekla je da je oslobađajuća presuda suprotna iznesenim dokazima i da nije utemeljena na važećem međunarodnom pravu, piše agencija Patria.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju danas je oslobodilo krivice Vojislava Šešelja, predsednika Srpske radikalne stranke.

Vojislav Šešelj se teretio po 9 tačaka, od kojih po 3 za zločine protiv čovječnosti (progon, deportacija i nečovječna djela ili prisilno premještanje) i po 6 za ratne zločine (ubistvo, mučenje i okrutno postupanje, bezobzirno razaranje, uništavanje ili nanošenje štete ustanovama posvećenim religiji ili obrazovanju, pljačkanje javne ili privatne imovine).

Teretio se da je direktno počinio, podsticao, pomagao i podržavao zločine koje su počinile srpske snage u periodu od avgusta 1991. do septembra 1993, ili da je sudjelovao u njihovom počinjenju svojim učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sudija Lattanzi se nije složila s većinom zaključaka većine članova Vijeća. Sudija Lattanzi napominje da većina članova Vijeća nije uzela u obzir klimu zastrašivanja kojoj je Vojislav Šešelj izlagao svjedoke.

Sudija Lattanzi takođe zaključuje da, suprotno obavezi Pretresnog vijeća da pruži obrazloženu presudu, kako radi optuženog, tako i radi Tužilaštva, većina članova Vijeća nije pružila dovoljno obrazloženja, ili nikakvo obrazloženje, kojima bi potkrijepilo svoje zaključke. Sudija Lattanzi je također zaključila da se većina članova vijeća oslanja na razloge koji nisu relevantni da bi se isključila odgovornost Vojislava Šešelja....

Na osnovu predočenih dokaza sudija Lattanzi je uvjerena da je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršen rasprostranjen i sistematski napad, kao i da su u tom kontekstu počinjeni zločini protiv čovječnosti, između ostalog i u Vojvodini (Srbija). Sudija Lattanzi također je zaključila da je Vijeće usvojilo brojne dokaze koji utvrđuju postojanje udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj da primora nesrbe da napuste dijelove bivše Jugoslavije činjenjem zločina. Slično tome, sudija Lattanzi je zaključila da su ispunjeni svi uslovi da se Vojislavu Šešelju izrekne osuđujuća presuda za fizičko počinjenje krivičnog djela progona putem direktnog i javnog omalovažavanja nesrpskih civila u govoru održanom u Hrtkovcima 6. maja 1992.

Sudija Lattanzi takođe smatra da postoje dovoljni dokazi potrebni za zaključak da je Vojislav Šešelj podsticao zločine koji mu se optužnicom stavljaju na teret (sa izuzetkom pljačke) putem svojih huškačkih govora.

Sudija Lattanzi takođe zaključuje da nijedan razuman presuditelj o činjenicama nije mogao da odbaci odgovornost Vojislava Šešelja za pomaganje i podržavanje pružanjem materijalne i moralne podrške svojim dobrovoljcima kao i svojim značajnim doprinosom zločinima koji su ti dobrovoljci počinili.

- Prije svega, konstatujem da većina članova Vijeća nije uzela u obzir atmosferu zastrašivanja kojoj je Vojislav Šešelj izložio svedoke svojim ponašanjem u sudnici, dok su van sudnice isto to činili njegovi saradnici – rekla je Sudija Lattanzi.

Sažetak Djelimično suprotnog mišljenja sudije Lattanzi u presudu Šešelju preuzmite ovdje

 

#BiH