Članak

Ademaj: Nisam dala pismenu saglasnost, pacijenti se probno upućuju u Opću bolnicu umjesto na UKCS

Pacijenti kojima je potrebna urgentna ljekarska pomoć, od danas se iz Hitne pomoći i domova zdravlja Kantona Sarajevo umjesto na KUM Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu upućuju na Urgentni odj

Pacijenti kojima je potrebna urgentna ljekarska pomoć, od danas se iz Hitne pomoći i domova zdravlja Kantona Sarajevo umjesto na KUM Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu upućuju na Urgentni odjel Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, piše novinska agencija Patria.

-Do sada samo razgovarali na tu temu, i od danas ćemo probno vidjeti da li to i kako funkcioniše. Nema pismene saglasnosti mene kao ministrice, niti smo potpisali protokol o ovome, rekla je za NAP ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj.

U srijedu (6. april), ministrica Ademaj održat će sastanak sa svim direktorima zdravstvenih ustanova u Kantonu, nakon čega bi se, ukoliko bude postignut dogovor, trebao potpisati i protokol prema kojem bi se dva dana u sedmici, ponedjeljkom i petkom, pacijenti umjesto na KUM upućivali u Opću bolnicu.

-Ovo je samo jedan od segmenata u reformi zdravstva u Kantonu Sarajevo koji sam najavljivala. Imamo situaciju da na KUM-u UKCS rade trojica specijalista urgentne medicine, dok u Općoj bolnici ih ima sedam. Moramo nešto uraditi i na tom planu, da li izvršiti preraspodjelu ili drugačije organizirati sve.

Vidjet ćemo da li će funkcionirati ovo što od danas probno radimo, da se rastereti KUM, na koji se dovoze veliki broj pacijenata koji ne trebaju takvu vrstu pomoći, pojašnjava Ademaj.

Ministrica kaže da je planirano da ponedjeljkom i petkom pacijente prima Opća bolnica, te da u skladu sa svojim kapacitetima izvrši procjene da li će hitne slučajeve hospitalizirati na svojim odjelima ili će biti prevezeni na neku od klinika UKCS.

Podsjećanja radi, prije desetak dana direktorica UKCS dr. Sebija Izetbegović izdala je naredbu svim šefovima klinika, da od 4. aprila dva dana u sedmici KUM neće raditi, a istovjetnu naredbu uputila je Općoj bolnici.

Iz Opće bolnice kažu da oni nemaju kapacitete Urgentnog odjela za prijem 200 pacijenata dnevno koliko ih prolazi kroz KUM, te da se time može ugroziti zdravlje i životi ljudi. 

#Intervju