Članak

Šarović obećao pomoći Srebrenici da od Srbije dobije svojih 37 miliona KM

Izgradnjom Hidroelektrane Bajina Bašta, veliki dio zemljišta na području Općine Srebrenica potopljen je, a do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, hidroelektrane su uredno plaćale dug za potopljen

Na poziv načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića danas je u posjeti ovom gradu boravio državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, piše novinska agencija Patria.

Tema sastanka bila je naknada za potopljeno zemljište koje Srbija, odnosno HE Bajina Bašta duguje Srebrenici. Radi se o više od 37 miliona maraka.

-Ministar Šarović je naglasio da je državno ministarstvo na čijem je čelu uz Općinu Srebrenica i da će učiniti sve da se ovaj veliki problem riješi. Kada bi taj novac imali u budžetu veliki broj problema sa kojima se susreću Srebreničani u svakodnevnom životu mogli bi riješiti.

Ministar Šarović je već zakazao sastanak sa srbijanskim ministrom Aleksandrom Antićem, kazao je Duraković na NAP.

Izgradnjom Hidroelektrane Bajina Bašta, veliki dio zemljišta na području Općine Srebrenica potopljen je, a do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, hidroelektrane su uredno plaćale dug za potopljeno zemljište. Više od dvije decenije Srebrenici se nije platila nijedna marka.

Dvije trećine potopljenog zemljišta je u vlasništvu Općine Srebrenica, a jedna trećina u vlasništvu srbijanske općine Bajina Bašta koja redovno prima naknadu od HE Bajina Bašta. 

#BiH