Članak

Ko je Zuko koji je napustio DF:U Skupštinu ušao sa 152 glasa, želja mu je da bude lider neke stranke

Kao osnivač Naše stranke u Goraždu Neno će se vrlo brzo naći na čelu njene lokalne organizacije, čim je skratio put do vrha i izbjegao takmičenje sa stranačkim kolegama, piše Patria.

Zastupnik u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Neno Zuko, nakon izlaska iz DF-a, danas je potvrdio ulazak u Našu stranku te pokretanje lokalne organizacije NS-a u Goraždu, saopćeno je iz Naše stranke, prenosi Patria.

Zuko je rekao da će kao lider Naše stranke u Goraždu kreirati povoljniju političku klimu u gradu. Nije dobro kako stvati sada stoje. U Skupštini BPK česta su previranja i neslaganja unutar skupštinske većine. Zbog toga kanton i ne funkcioniše kako bi trebalo. U skupštinskim klupama sjedi čak 11 stranaka. Zbog razmimoilaženja u ključnim stavovima između SDA i bloka G6 jedva da zastupnici donose i osnovne odluke poput rebalansa budžeta.

- Najčešće se radi o sukobu privatnih interesa. Svojim ulaskom u Našu stranku želim, uz podršku naših članova i predstavnika u Parlamentu Federacije, biti zagovornik boljih rješenja za Goražde te zastupati ono što je dobro za zajednicu, a ne što je dobro samo za uski krug vlastodržaca u ovom kantonu - kazao je Zuko.

S druge strane, Goraždani nisu previše povjerljivi ni prema zastupniku Zuki. To su pokazali i na Općim izborima u oktobru 2014. godine, kada je Zuko osvojio jedva 152 glasa. U Skupštinu BPK uveo ga je DF, kojem je vrlo brzo okrenuo leđa. Stranka je osvojila dva skupštinska mandata; prvi DF-ov sastupnik Edita Velić ušla je direktno u skupštinske klupe, dok je Zuko ušao na krilima DF-a.

Ipak, apetiti ovog zastupnika vrlo brzo su se probudili, bez obzira na slab ugled u Goraždu. Prvo je tražio da bude šef DF-ovog kluba u Skupštini BPK, a nakon toga i povjerenik ove stranke. Ni u prvom ni u drugom slučaju nije dobio povjerenje centrale iz Sarajeva. Uvrijeđeni Zuko odlučio je nakon toga napustiti stranku.

Javna je tajna da je početkom godine Zuko bio na korak da se pridruži SBB-u. Iznenada se predomislio nakon što je lider ove stranke Fahrudin Radončić uhapšen. Ocijenio je da bi popularnost SBB-a mogla opasti nakon hapšenja Radončića, pa se na raspolaganje stavio Našoj stranci. Osim toga, konkurencija u SBB-u za čelne pozicije u lokalnoj organizaciji stranke je prejaka.

Kao osnivač Naše stranke u Goraždu Zuko će se vrlo brzo naći na čelu njene lokalne organizacije, čim je skratio put do vrha i izbjegao takmičenje sa stranačkim kolegama, piše Patria.

#BiH