Članak

u BiH do sada pronađeno 20.000 nestalih osoba

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o nestalim licima u Bosni i Hercegovini i Mišljenje o inicijativi ICMP-a o preuzimanju nadležnosti od strane Vi

Vijeće ministara BiH  usvojilo je Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o nestalim licima u Bosni i Hercegovini i Mišljenje o inicijativi ICMP-a o preuzimanju nadležnosti od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća ministara, prenosi novinska agencija Patria. 

Prema informaciji, Institut za nestala lica je do sada verificirao oko 20.000 predmeta nestalih lica, što je oko 75 posto od ukupnog broja nestalih u BiH, a proces verifikacije se nastavlja jer mora biti završen za sve osobe koje se još vode kao nestale.       

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, s ciljem izvršavanja Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, pokrenuti inicijativu za harmoniziranje Zakona o nestalim licima i entitetskih zakona koji reguliraju prava civilnih žrtava rata u BiH.

Institut za nestala lica BiH ubrzat će proces verifikacije predmeta nestalih osoba u Bosni i Hercegovini te će u s vezi s procesom verifikacije redovno, a najmanje jednom godišnje, putem Vijeća ministara BiH izvještavati Zajedničku komisiju za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je zaduženo da pokrene postupak pregovora za izmjenu i dopunu Sporazuma o preuzimanju uloge saosnivača za Institut za nestala lica Bosne i Hercegovine s Međunarodnom komisijom za nestala lica u skladu s mišljenjem Vijeća ministara BiH i inicijativom Međunarodne komisije za nestala lica.

Praktično će biti pokrenut postupak izmjena i dopuna Sporazuma o preuzimanju uloge saosnivača za Institut za nestala lica Bosne i Hercegovine s Međunarodnom komisijom za nestala lica u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će ovu informaciju i mišljenje dostaviti Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH u skladu s njenim zaključkom sa 4. sjednice, održane 19.5.2015. godine, stoji u saopćenju. 

#BiH