Članak

Zdravstveno osiguranje za 1794 demobilisana borca i njihove porodice

Naime, u važećoj Odluci su među kategorijama koje imaju pravo na ostvarivanje zdravstvenog osiguranja po osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca bili izostavljeni demobilisani boraci koji takođe po n

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici, na incijativu Ministarstva za boračka pitanja i na prijedlog Ministarstva zdravstva, danas utvrdila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Vlade KS, prenosi novinska agencija Patria.  

Naime, u važećoj Odluci su među kategorijama koje imaju pravo na ostvarivanje zdravstvenog osiguranja po osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca bili izostavljeni demobilisani boraci koji takođe po navedenom Zakonu imaju pravo na to, u slučajevima, kako je to zakon definisao “ukoliko ne mogu ostvariti status osiguranog lica po propisima iz oblasti zdravstva, onda to pravo ostvaruju po Zakonu o dopunskim pravima boraca – branitelja”.

Ministarstvo zdravstva je pripremilo Prijedlog izmijenjene Odluke, i ukoliko Skupština Kantona usvoji ove izmjene, 1794 demobilisana borca – branitelja, koliko ih po evidencijama Ministarstva za boračka pitanja ima ovo pravo i članovi njihove uže porodice, biće zdravstveno osigurano na teret budžeta Ministarstva za boračka pitanja KS.

Vlada je usvojila i prema Skupštini uputila Izvještaj o izvršenju sankcija u Kantonu Sarajevo za 2015. godinu. Po Zakonu o izvršavanju sankcija KS propisano je da su organi nadležni za izvršavanje sankcija u KS i to Općinski sud u Sarajevu, JU Kantonalni centar za socijalni rad, KJU Odgojni centar, MUP KS i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove dužni podnositi izvještaj o izvršenju sankcija za prethodnu godinu Skupštini Kantona, najmanje jednom godišnje, stoji u saopćenju. 

#BiH