Članak

Održana promocija knjige profesora Esada Durakovića

Prof. Duraković govorio je prvenstveno o neuralgičnim tačkama u muslimanskom poimanju i krivotvorenju islama, a koje je dovelo do međumuslimanskih ratova. Okrivljavanjem smo i isključivo Zapada, kaže

Otkud i zašto međumuslimanski ratovi danas? Otkud i zašto krivo shvaćanje i tumačenje Islama? Ova pitanja dominirala su na promociji knjige prof.dr. Esada Durakovića u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ u Mostaru, gdje je održano i prigodno predavanje. Knjiga “Međumuslimanski ratovi danas: krivo shvaćanje islama“ na vrlo zanimljiv, čitalački razumljiv i prijemčiv način bavi se fundamentalnim pitanjima položaja muslimana danas u svijetu, te shvaćanja i tumačenja Islama, prenosi Patria.

Prof. Duraković kaže da je muslimanski svijet danas u krizi koja se čini sudbinskom. Nakon pada komunizma, smatra on - Zapad je usmjerio svoju ideološku oštricu, ali i svoje ratničke potencijale, protiv islama i muslimanskog svijeta kao glavnog i globalnog neprijatelja. U tome je postigao ekstremno negativne rezultate: muslimanski svijet je postao stratište, a islam glavna ideološka meta, navodi profesor Duraković.

Prof. Duraković govorio je prvenstveno o neuralgičnim tačkama u muslimanskom poimanju i krivotvorenju islama, a koje je dovelo do međumuslimanskih ratova. Okrivljavanjem smo i isključivo Zapada, kaže Duraković, pravi se velika strateška greška jer se tako prikrivaju slabosti samih muslimana, a upravo te slabosti danas generiraju kataklizmičke ratove u muslimanskom svijetu.

- Stoga vjerujem da muslimani moraju promijeniti odnos prema sebi, prema svome stanju, čak prema vlastitoj „muslimanskoj svijesti“, a to znači – moraju temeljito preispitati svoje razumijevanje islama. U tome je osnovni problem toga svijeta, i u tome jeste mogućnost da se odupru sveopćoj destrukciji. Duraković ističe kako je za muslimane danas od ključne važnosti da svoj fokus u osmatranju posvemašnje krize pomjere od traženja krivaca samo na Zapadu, ka onim dubokim bunarima otrova i mržnje među samim muslimanima, a kojima se uništavaju svi zajedno, prikazujući islam – istovremeno i dramatično pogrešno – kao vjeru užasa i nasilja, kako međusobno tako i prema drugima. Sve je to posljedica pogrešnog razumijevanja islama - smatra prof. Duraković.

Prof. Duraković osvrnuo se i na ulogu Zapada, primjetivši kako je nesumnjivo da je Zapad – zbog svojih sebičnih interesa, bio inicijator haosa koji je zahvatio zemlje i regije sa muslimanskom populacijom.

- Stranci su nesumnjivo bili ti koji su „oslobodili“ te unutrašnje sile razdora i haosa, a onda otišli, dok se muslimani međusobno uništavaju u neshvatljivom poimanju povoda i razloga: „pucaju jedni na druge u ime i u slavu jednog te istog Boga“. U kolopletu današnjih trvenja u muslimanskom svijetu, punih paradoksa i apsurda, sve do ludila koji vlada takvim situacijama, nema nikakve sumnje da su neki ljudi odlučili da se bave onim što je – Božije ! Dakle, idu dotle da preuzimaju Božije ingerencije!

Objašnjavajući kontroverze oko nastajanja i uloge Isila danas, prof. Duraković kaže da postoji mnoštvo indicija da je Isil konstrukt Zapada i cionizma, ali je tako lukavo konstruiran da uspješno regrutira po cijelome svijetu muslimane da bi se – u svojoj nedoučenosti i neosviještenosti – borili protiv drugih muslimana, u fanatičnom uvjerenju da su u akciji povijesnog i transpovijesnog značaja. To je poseban, nov i najefikasniji način destruiranja muslimanskog svijeta – smatra Duraković.

Knjiga sadrži sljedeća poglavlja: „Zapad inicira haos u muslimanskom svijetu, “Allahu ekber“-  kao ratnički poklič, Pozicioniranja šiizma i sunizma, Uzurpacija Božijih prerogativa, Redukcionističko poimanje islama, Neuzurpiranje Božijih prerogativa je izvor tolerancije i kosmopolitizma, Progon kršćana je antiislamska akcija, Dekontekstualizacija kao disfunkcionalnost, Pogrešno razumijevanje tradicije vodi u anahronost, Odnos centra i periferije, Odsustvo solidarnosti među muslimanima i načelo Ummeta, Zablude o muslimanskoj renesansi, Odgovornost uleme i njena dezorijentacija“. U svakom od njih autor zasebno analizira i pojašnjava aspekte goleme krize i međumuslimanskih ratnih pustošenja. 

(vijesti.ba)

#BiH