Članak

Puerto Rico: Hillary Clinton odnijela pobjedu i približila se nominaciji

Hillary Clinton je odnijela pobjedu u Puerto Ricu na predizbornoj utrci za demokratskog kandidata, što je značajno približilo potrebnom broju delegata kako bi postala kandidatom Demokratske stranke za

Hillary Clinton je odnijela pobjedu u Puerto Ricu na predizbornoj utrci za demokratskog kandidata, što je značajno približilo potrebnom broju delegata kako bi postala kandidatom Demokratske stranke za predsjedničke izbore u novembru, piše britanski Guardian, prenosi novinska agencija Patria.

Nakon što su glasovi sinoć izbrojani u njenu korist, kandidatkinja Clinton je podijelila zadovoljstvo tweetom:

- Upravo smo pobijedili u Puerto Ricu! Gracias a la Isla del Encanto por esta victoria!

Hillary Clinton je potrebno još 30 delegata od ukupno 2.383 da osvoji demokratsku nominaciju za predjedničku utrku, a cilju bi se mogla još približiti u utorak uveče kada se zatvore glasačka mjesta u New Jersey. California takođe glasa u utorak, te se čini da će to biti odlučujući dan za bivšu državnu sekretarku.

Prethodno su i Clinton i njen demokratski rival Bernie Sanders posjetili Puerto Rico, te obećali pomoć u obnovi vladinog duga od $70 milijardi duga. Guverner je izjavio prošle godine da je dug nemoguće vratiti, a predložene su oštre mjere reduciranja budžeta za obrazovanje i zdravstvo, stoji u izvještaju britanskog Guardiana.

 

#Svijet