Članak

Ubijeni iz zasjede: Poznati američki novinar i prevodilac ubijeni u Afganistanu

David Gilkey, novinar National Public Radio (NPR) i Zabihullah Tamana putovali su sa afganistanskom vojskom kada je na njih osuta paljba, a vozilo im je pogođeno granatom, izvijestio je BBC

David Gilkey, novinar National Public Radio (NPR) i Zabihullah Tamana putovali su sa afganistanskom vojskom kada je na njih osuta paljba a vozilo pogođeno granatom, izvijestio je BBC, prenosi novinska agencija Patria.

U napadu je također ubijen njihov vozač, afganistanski vojnik. Druga dva uposlenika NPR-a koji su putovali sa njima su preživjeli bez većih povreda.

Vozilo u kome su putovali Gilkey (50) i Tamanna (38) pogođeno je u blizini grada Marjah, kaže se u saopštenju NPR-a.

Tamanna je bio fotograf i novinar u Avganistanu, kao i prevodilac. Michael Oreskes, viši potpredsjednik NPR-a, odao je počast novinaru:

- David je pokrivao ratove i sukobe u Iraku i Afganistanu od 11. septembra. Bio je odlučan da pomogne javnosti da sazna za ove ratove i ljude koji su zatočeni u njima. Na toj misiji je izgubio život. Kao čovjek i fotoreporter, David je pokazao humanost svih onih oko njega. Dozvolio nam je da vidimo svijet i jedan drugog kroz njegove oči, rekao je Oreskes u svom obraćanju.

David Gilkey je prvi američki novinar izvan vojske koji je ubijen u sukobu u Afganistanu.

U svojoj karijeri primio je mnoge nagrade, uključujući nacionalni Emmy 2007. godine za video serijal o maeričkim marincima iz Michigan koji služe u ratu u Iraku.

Udruženje fotografa Bijele kuće 2011. godine proglasilo ga je fotografom godine.

Davidov rad na istrazi zdravstvene njege za veterane i pokrivanje krize Ebole donijeli su nagrade njegovoj matičnoj kući NPR.

Prošle godine David Gilkey je primio Edward R Murrow nagradu za pokrivanje međunarodnih vijesti, vojnih sukoba i elementarnih nepogoda, stoji u izvještaju BBC.

#Svijet