Članak

Član međunarodne kriminalne grupe: Jednomjesečni pritvor za Rasima Bajića

Pretresom Bajićeve kuće u Hrvatskoj pronađeno je 50.000 eura u raznim valutama, dvije bombe M52 i 600 grama plastičnog eksploziva, te pet detonatorskih kapisli.

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora, Sud BiH je 4. juna donio rješenje kojim je osumnjičenom Rasimu Bajiću odredio mjeru pritvora. Pritvor prema ovom rješenju može trajati mjesec dana računajući od dana hapšenja, odnosno do 01.jula 2016. godine, ili do nove odluke Suda, saopćeno je iz Suda BiH, prenosi novinska agencija Patria.  

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se tereti, te mu je odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva te osnovane bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak odnosno naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Rasim Bajić je osumnjičen da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

Podsjećanja radi, na graničnom prijelazu u Brčkom, prilikom ulaska u BiH uhapšen je Rasim Bajić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog sumnje da je dio međunarodnog kriminalnog lanca koji se bavi švercom droge i oružja.

Bajić, koji ima bh. i hrvatsko državljanstvo, dovodi se u vezu sa kriminalnom grupom koja je prije nekoliko dana uhapšena u sklopu međunarodne akcije Postman.

Pretresom Bajićeve kuće u Hrvatskoj pronađeno je 50.000 eura u raznim valutama, dvije bombe M52 i 600 grama plastičnog eksploziva, te pet detonatorskih kapisli.

U sklopu akcije Postman u Brčkom su uhapšeni Jusuf Avdić i Srećko Ponjević, kojima je odlukom Suda BiH određen jednomjesečni pritvor. U Srebreniku je uhapšen Rusmir Đedović, dok je austrijska policija čije je pravosuđe također uključeno u ovu akciju uhapsila Amira Kovačevića iz Brčkog i Savu Dragišića iz Bosanske Gradiške. Ovoj kriminalnoj grupi na teret se stavlja krijumčarenje droge na području BiH i zemljama Evropske unije.

#BiH