Članak

Tužilaštvo opet "aktivira" zaštićenog svjedoka: Arifović i drugi optuženi za ubistva NN Srba!?

Pred Sudom BiH danas je počeo glavni pretres čitanjem optužnice i iznošenjem riječi odbrane za optužene Izeta Arifovića, Suada Smajlovića i Amira Salihovića, a koji se terete za zločine nad srpskim st

Pred Sudom BiH danas je počeo glavni pretres čitanjem optužnice i iznošenjem riječi odbrane za optužene Izeta Arifovića, Suada Smajlovića i Amira Salihovića, a koji se terete za zločine nad srpskim stanovništvom, piše Patria.

Naime, prvooptuženi Arifović tereti se da je 12. jula 1992. godine u selu Zalazje kod Srebrenice ubio jednog neidentifikovanog pripadnika Vojske RS-a. Nadalje u optužnici stoji da je Arifović iz policijske stanice izveo dva civila srpske nacionalnosti, nakon čega je uzeo automatsku pušku i pucnjima iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ubio dva civila, a nakon što su njihova tijela natovarena na kamion, osumnjičeni Suad Smajlović primjetivši da jedna od žrtava daje znakove života, pucao rafalom, te su na taj način usmrtili dvojicu zarobljenih civila.

No, i ovi civili su neidentifikovani.

Izet Arifović osumnjičen je i da je 21.06.1992. godine, u mjestu Ratkovići, počinio ubistvo civila srpske nacionalnosti Živana Prodanovića, koji je ranije predao oružje i sjedio svezanih ruku, nakon čega mu je osumnjičeni prišao, naredio da ustane i usmrtio ga pucanjem iz vatrenog oružja.

Smajlović se pak, tereti da je 12. jula 1992., na karoseriji kamiona gdje su se nalazila tijela ubijenih civila srpske nacionalnosti, kao i živi zarobljenici, rafalno pucao iz vatrenog oružja po tijelima ubijenih što je oskrnavilo tijela.

Amir Salihović se tereti za protupravno i nasilno lišenje slobode devet pripadnika srpske nacionalnosti.

Advokatica Arifovića Lejla Čović, kazala je da ovaj predmet podsjeća na onaj koji se vodi protiv Nasera Orića, jer je cijela optužnica zasnovana na iskazu zaštićenog svjedoka O2.

- Od ukupno 37 svjedoka samo jedan i to ovaj O2 spominje ime Arifovića. Mi ćemo srušiti kredibilitet ovog zaštićenog svjedoka i dokazati nevinost mog branjenika – istakla je Čović.

Mirna Delalić, advokat drugooptuženog Smajlovića osrvnula se na činjenicu da se govori o neidetifikovanim civilima i osobama, a da u skladu s tim nema dovoljno pravnih elemenata za krivično djelo.

Sabina Mehić, advokatica Amira Salihovića također je istakla da od 37 svjedoka niti jedan izuzev zaštićenog O2 ne spominje njenog klijenta.

No, i O2 u svom iskazu ne spominje nikakvo lišenje slobode u vezi s mojim branjenikom – istakla je Mehić.

Nastavak pretresa bit će nastavljen 27. juna kada će svoj iskaz dati zaštićeni svjedok O2.

#BiH