Članak

Bihać: Spomen na žrtve Ljutočke doline

Manifestacija “Ljutačko dolino, nikad ne zaboravi” završava se 9. jula, kada će se održati biciklistički maraton od bivšeg logora u Ripaču do Orašca, piše BIRN, prenosi NAP.

Preživjeli i članovi porodica i ovog juna organiziraju marš, obilazak logora i polaganje cvijeća na spomen-obilježju jama Tihotina i Bezdana, kako bi odali počast žrtvama Ljutočke doline, općina Bihać. 

Fatima Zulić je kazala da joj i danas pred očima titraju slike kako je sa sinom i troje unučadi krenula da potraži spas. 

- Bila je kiša. Pokupila sam tog najmlađeg sina i unučad i krenula. Uzela sam samo čajne kolutiće. Ostali smo bez svega. Teško je govoriti o tome. Svaki put kad vidim ovu kolonu, vrati me u prošlost i teške dane - ispričala je Zulić.

Prema do sada utvrđenim činjenicama, oko 5.000 stanovnika Kulen-Vakufa, Orašca, Ćukova, Klise i Ripača protjerano je iz svojih domova. U zbjegu je poginulo oko 30 osoba, a na mostu kod Štrbačkog buka izdvojeno je 210 muškaraca, od kojih je polovina odvedena u logore, a potom ubijena. Tijela su bačena u masovne grobnice Bezdana i Tihotina. 

Ibrahim Begić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije “Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi”, rekao je da je Marš “Put stradanja i spasa” posvećen svim žrtvama Ljutočke doline, ali i preživjelima koji su, kroz kišu metaka i uz konstantno granatiranje, u strahu za vlastiti život krenuli put Bihaća.

-    Na tom putu mnogi su izgubili svoje živote. Preživjeli zasigurno nose traume. Teški su to dani bili za mještane. Put je težak u mirnodopskim okolnostima, a možete zamisliti kako je bilo u strahu pod kišom metaka i granata 1992. Godine - kazao je Begić. 

Prema njegovim riječima, u okviru manifestacije bit će održan i historijski čas s ciljem da se mladi upoznaju s dešavanjima tokom proteklog rata na području Bihaća i BiH. 

Alen Osmankić je istakao da su mu posebno teški junski dani jer je tada ostao bez oca, koji je s grupom komšija pješačeći krenuo iz Orašca za Bihać, ali su na mostu Loskun upali u zasjedu. 

- Za njim tragamo 24 godine. Sa svojih 11 godina bio sam na svim grobnicama tražeći tijelo svog oca. Teški su to trenuci, i traume ostaju vječno. Ali ne odustajemo. Moja sestra i ja i dalje tragamo - rekao je Osmankić. 
Bezuspješna je i potraga Almira Šehića za kostima majke, koja je s drugim zatočenicima odvedena na prinudni rad iz logora Ripač u mjesto Duljci, gdje je ubijena. 

- Drugim problemima potisnem taj bol, ali to je rana koja ne zarasta - kazala je Šehić, pitajući institucije gdje je i šta je stalo.

Manifestacija “Ljutačko dolino, nikad ne zaboravi” završava se 9. jula, kada će se održati biciklistički maraton od bivšeg logora u Ripaču do Orašca, piše BIRN, prenosi NAP. 

 

 

#BiH