Članak

Univerzitet u Tuzli stavljen pod političku kontrolu

Ovim zakonom omugućen je direktan politički utjecaj na izbor rektora Univerziteta. Bez saglasnosti Upravnog odbora čiju većinu članova imenuje Vlada TK (član 47.), Senat neće moći imenovati rektora.

Zakon o visokom obrazovanju koji je danas usvojila skupštinska većina (SDA, SBB, SzBiH, BPS, NSRzB) na prijedlog Vlade Tuzlanskog kantona (TK) suprotan je Okvirnom Zakonu o visokom obrazovanju BiH, a Univerzitet u Tuzli gubi autonomiju, saopćeno je iz DF-a TK, prenosi agencija Patria.

Ovim zakonom omugućen je direktan politički utjecaj na izbor rektora Univerziteta. Bez saglasnosti Upravnog odbora čiju većinu članova imenuje Vlada TK (član 47.), Senat neće moći imenovati rektora. Bez saglasnosti tako izabranog rektora, naučno-nastavna odnosno naučno-umjetnička vijeća neće moći imenovati dekane javnih visokoškolskih ustanova.

Također, Vlada se u predloženom zakonu umiješala u izbor i broj članova Senata, kao i način odlučivanja pri izboru rektora. Od sada će zakonski biti moguće da samo 9 članova senata od ukupno 33, izabere rektora javne visokoškolske ustanove. Naime, članom 52. rektora bira i imenuje Senat većinom glasova od ukupnog broja prisutnih članova.

Zastupnici Demokratske fronte uložili su amandmane te tražili usklađivanje ovog zakona sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH. Međutim, bez obrazloženja svi uloženi amandmani su odbijeni od strane Vlade TK, a zastupnici DF-a su odbili podržati ovaj prijedlog zakona.

Čak je i Zakonodavno-pravna komisija Skupštine TK, također dala primjedbu na neusklađenost ovog prijedloga sa Okvirnim zakonom.

U usvojenom Zakonu o visokom obrazovanju TK, posebno su derogirani članovi 14., 16., 18., i 22. Okvirnog zakona, kojim se propisuje autonomija visokoškolske ustanove da bira, razrješava i određuje mandate upravnih i rukovodnih tijela.

Očigledno je da Vlada TK želi staviti pod političku kontrolu javne visokoškolske ustanove i da na tom putu nisu imali problem pogazati i zakonske odredbe na nivou Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način, osim što se urušava obrazovni sistem, šalje se i poruka da institucije države nisu obavezne poštivati državne zakone.

Podsjećamo, Senat Univerziteta u Tuzli ranije je upozorio da ovaj zakon vodi ka gašenju Tuzlanskog univerziteta te da je riječ o politizaciji i da Vlada želi da kontroliše finansijske tokove te da ukine akademsku nezavisnost Univerziteta. 

Akademska zajednica tvrdi da je zakon kreiran u tajnosti bez njihovog znanja. Rektor Univerziteta u Tuzli Aida Crnkić ranije je kazala da u kreiranju nacrta ovog zakona o visokom obrazovanju nije učestvovao niko iz akademske zajednice.

Senat smatra da je zakon krojen za sumnjive privatne univerzitete kojima je Vlada ekspresno i nezakonito dodjeljivala dozvole za rad. Po novom zakonu, Skupština može čak osnovati univerzitet sa bilo kojim privatnim univerzitetom, firmom ili fizičkom osobom.

Ovim zakonom premijer Bego Gutić ruši Tuzlanski univerzitet, a s druge strane Gutić i predsjednik Skupštine TK Senad Alić otvaraju privatne univerzitete i ekspresno im dodjeljuju dozvole za rad.

Premijer Gutić je prvo magistrirao na Travničkom univerzitetu pa mu je onda dao dozvolu za rad, dok je Alić prvo održao svečani govor i postao postdiplomac privatnog Univerziteta Kallos.

#BiH