Članak

Drži lekcije: Premijer na FB cinično o diplomama i magistrima, Senat ga danas „zakucao“ istinom

Ali, izgleda da je premijera ponijelo, pa je previd napravio ovim statusom, jer vjerovatno nije očekivao da će se danas oglasiti Senat i negirati da je uopće takav zaključak donesen u petak 3. juna, a

Jedan od onih koji se od elokventnog i u narodu omiljenog kantonalnog zastupnika, postavši premijer vremenom „osilio“ pa putem društvenih mreža krenuo držati lekcije javnosti potcjenjujući ljude i ismijavati one koji pišu i govore istinu jeste premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, piše novinska agencija Patria.

Nakon što je u petak 3. juna njegov prijatelj ministar za obrazovanje Elvir Kazazović obavijestio javnost da se studij po starom sistemu prije primjene Bolonjskog procesa priznaje kao master studij, uslijedila je salva komentara na društvenim mrežama, od humorističnih do kritičkih.  

Potom je Konaković, u već poznatom maniru napisao sljedeći status:

- Senat zaključkom na prijedlog ministra odlučio da su svi predbolonjski diplomci od danas magistri i radna grupa Vlade Federacije po nalogu direktorice KCUS odlučila da se spajaju bolnice.

Sprema se zaključak navijača Sarajeva kojim bi trebao biti zaustavljen proces imenovanja novog trenera Željezničara, a navijači Želje mogli bi odgovoriti odlukom da Sarajevo svoje utakmice igra u Zenici, ako problem ne budu pravili navijači Slobode koji bi morali dvotrećinski potvrditi odluku.

Čeka se još samo stav navijača Širokog i Borca o tome hoće li zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.
Niti se bolnice spajaju, niti su predbolonjci preko noći magistri.
Oduševljen sam duhom i kreativnošću na društvenim mrežama, ali me zabrinjavaju reakcije i izjave onih koji bi morali znati kako se i gdje odluke donose. U toku je izbor direktora Opšte bolnice i prijem 30 novih uposlenika.

Hoće li isti status imati predbolonjske 4 godine studija i bolonjske 3 ili će 4 biti izjednačene sa 5 ocijenit će struka, koristit će se iskustva iz regiona i drugih evropskih zemalja, a konačna odluka će se donijeti tamo gdje se ove odluke inače i donose, na vladama i u parlamentima, poručuje Konaković.

Sjajno piše premijer. I ima smisla za humor. Ali i poprilično je ciničan. No, napravio je jedan mali previd, itekako bitan u priči o diplomama.

U saopćenju za javnost od petka 3. juna jasno je navedeno da se većina članova Senata složila sa zaključkom da se diplome prije Bolonje priznaju kao magistarske.

Danas je sve to demantirao niko drugi do Senat Univerziteta u Sarajevu, sa porukom da je na sjednici Senata 4. maja takav prijedlog odbijen jednoglasno, a da u petak osim upisnih kvota on nije ni bio razmatran.

Dakle, nesporno je, kako je to napisao premijer, da se konačne odluke donose u Vladi i Skupštini KS, kroz izmjene Zakona o visokom obrazovanju. Znaju to svi oni koji su se proteklih dana ismijavali sa porukama „legoh kao portir probudih se kao magistar“, nije im se morala držati lekcija preko društvenih mreža.  

Ali, izgleda da je premijera ponijelo, pa je previd napravio ovim statusom, jer vjerovatno nije očekivao da će se danas oglasiti Senat i negirati da je uopće takav zaključak donesen u petak 3. juna, a o čemu je javnost uredno obavijestio ministar Kazazović.

Hoće li i sa Općom bolnicom koju je premijer spomenu u svom statusu podsjećajući da je priča o njenom gašenju bila izmišljotina, dogoditi se isto kao i sa izmišljenim zaključkom Senata.

Pa da se na kraju ispostavi kako je i izbor direktora, i prijem novih 30 uposlenika u Opću bolnicu, samo bio paravan da se prikaže javnosti kako se pokušalo sve da opstane ova bolnica, ali eto nije uspjelo pa se ugasila. 

#BiH