Članak

Bitka na Monte Meleti: Obilježavanje velike pobjede Bošnjačke regimente

Bitka na Monte Meleti (Meletta) se odigrala 7. juna 1916. godine između austrougarske vojske i italijanske armije. U toj bici na južnoj, talijanskoj strani Alpa, italijanska armija je gurnuto duboko,

Bitka na Monte Meleti (Meletta) se odigrala 7. juna 1916. godine između austrougarske vojske i italijanske armije. U toj bici na južnoj, talijanskoj strani Alpa, italijanska armija je gurnuto duboko, prema sjevernom Jadranu. Druga bošnjačka regimenta austrougarske armije poznatija kao  Bošnjačka regimenta pobijedila je italijansku armiju u herojskim jurišima.

Svi pripadnici regimente su se nazivali Bošnjacima bez obzira na vjeroispovijest, a nosili su fesove kao zajednički simbol, koji je bio sive boje u ratu, a crvene u miru.

Eduard Wagnes je 1895. u Gracu komponovao marš "Die Bosnijaken kommen” "za Drugu bosansku regimentu. Mnogo kasnije napravljeno je veliko istraživanje u knjizi “Bošnjaci dolaze”, gdje je dokumentarno prikazano veliko herojstvo boraca Bošnjačke regimente.

U toj bici je poginulo 208 Bošnjaka svih vjeroispovijesti. Riječ je o jedinici sa najviše odlikovanja u austrougarskoj armiji.    

Svake godine se obilježava godišnjica bitke na Monte Meleti, a od 2007. godine se godišnjica obilježava i u Sarajevu u organizaciji Društva bosanskohercegovačko-austrijskog prijateljstva.

"Die Bosniaken kommen" (Bošnjaci dolaze), čuveni vojni marš, jedan od najpopularnijih, bit će i sutra izvođen širom Austrije na manifestacijama sjećanja na slavnu Bošnjačku regiment i ovu veliku pobjedu.

#BiH