Članak

Hillary Clinton prva žena predsjednički kandidat Demokrata

Hillary Clinton je prva žena predsjednički kandidat u glavnoj američkoj političkoj stranci. To je postala nakon što je osvojila broj delegata potreban da osigura nominaciju Demokratske stranke, britan

Hillary Clinton je prva žena predsjednički kandidat u glavnoj američkoj političkoj stranci. To je postala nakon što je osvojila broj delegata potreban da osigura nominaciju Demokratske stranke, piše britanski Independent, prenosi novinska agencija Patria.

Minimum delegatskih glasova potreban za nominaciju je 2.383. Čini se da je bivša državna sekretarka napravila veliki pomak pobjedom u Puerto Ricu u nedjelju uveče. Od nje se sada očekuje da formalno prihvati Demokratsku konvenciju u Philadelphia u julu prije suočavanja sa Donaldom Trampom u novembarskim opštim izborima.

Vijest je stigla dan prije posljednjeg dana predizborne sezone, sa zbrajanjem glasova koji se danas očekuju u New Jerseyu, Californiji i 4 preostale države.

Izazivač Clintonove, napredni senator Vermonta Bernie Sanders je investirao preostale resurse u izbore u Californiji, gdje su bili gotovo izjednačeni. Insistirao je da gospođa Clinton nije u stanju dostići ciljani broj delegata bez super-delegata koji pak neće glasati sve do konvencije, a zarekao se da će ih do tada preobratiti.

Sandersov glasnogovornik je sinoć izjavio:

- Senatorka Clinton nema i neće imati potreban broj delegata da osigura nominaciju. Ovisit će o superdelegatima koji ne glasaju sve do 25. jula, a koji se do tada mogu predomisliti.

Tradicionalno, super-delegati daju podršku kandidatu koji osvoji glasove većine i tako osigura najveći broj delegata. Hillary Clinton je do sada pobijedila u više država nego Bernie Sanders, ima gotovo 300 više delegata i oko 3 miliona pojedinačnih glasova.

#Svijet