Članak

Karamarko najavio: HDZ kreće u prikupljanje potpisa za smjenu premijera Oreškovića

Danas u 10:30 sati u Središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma čelnik stranke i i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko održao je konferenciju za novinare koju je u cjelosti prenio hrvatski Juta

Danas je u Centrali HDZ-a u Zagrebu čelnik ove stranke i i prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Tomislav Karamarko održao konferenciju za novinare, piše Jutarnji list, prenosi novinska agencija Patria. 

HDZ će danas krenuti s planom opoziva premijera Tihomira Oreškovića te će prikupljati potpise zastupnika koji zahtijevaju njegovu smjenu.

Konferenciju za medije je otvorio Tomislav Karamarko:

 - Najsrdačnije sve pozdravljam. Dužan sam vas obavijestiti da HDZ pokreće postupak opoziva premijera Oreškovića. Evidentno je da je Vlada disfunkcionalna u mnogim elementima.

Mi kao najveća stranka u Saboru koja nosi ovu Vladu, moramo insistirati da se provede naš program što nije slučaj. Hrvatska nema vremena za prepucavanja i loše odnose koji trenutno dominiraju. U situaciji kakva jest rad Vlade kakav bi trebao biti više nije moguć.

Želimo ovim šokom sve trgnuti i pokazati da su interesi države iznad svega. HDZ poziva sve da se uozbilje jer inače neće biti dobro. Vremena još ima, ali ono istječe. Ne želim nikog napadati, ali u ovoj lakrdiji HDZ na ovaj način ne može dalje sudjelovati.

Da premijer traži odlazak iz Vlade dvojice čelnika najvećih stranaka, a na njima počiva njegov legitimitet, to nije dobro. Mi ne želimo biti pajaci u ovoj lošoj priči. Stoga pokrećemo postupak opoziva premijera jer moramo krenuti dalje - zaključio je Karamarko.

  - Nisam spreman pomiriti se sa daljnjim ucjenjivanjem HDZ-a samo zbog toga jer imate "zlatnu dionicu". Reforme se mogu provesti sa novim svježim ljudima. Nedopustivo je da naše kolege iz Mosta s druge strane stavljaju kadrove koji u četiri godine nisu napravili ništa - kazao je Karamarko na pitanje novinara.

  - Ovo što sve izgovaram nije lako izgovoriti, ali nakon puno razmišljanja i razgovora prevladalo je ovo mišljenje. Ne možemo dopustiti da nam pada kreditni rejting jer se potpredsjednik Vlade ne slaže s ministrom. Hrvatska mora biti čvrsta.

Izbori su za nas zadnja stvar, ali smo i na to spremni. No, tako bi izgubili 6 mjeseci - dodao je Karamarko na pitanje novinara.

  - Ako se ne radi dobro, svi koji su svjesni te činjenice su dobrodošli ako žele promjenu nabolje - rekao je Karamarko na pitanje o eventualnim novim partnerima.

Na pitanje zašto se sreće sa Zdravkom Mamićem, odgovorio je:

  - Sreo sam ga u Sheratonu, sreo sam ga na maturalnoj zabavi naše djece. Pa neću okretati glavu od čovjeka, pozdravit ću ga!

Na pitanje o sastanku premijera u SOA-i, Karamarko je ponovio da ako je riječ o nečem važnom za nacionalnu sigurnost, to bi javnost trebala znati. Dodao je da se rad sigurnosnih službi ne smije zloupotrebljavati u političke svrhe, o čemu postoje neke indicije.

Karamarko je također dodao da se Orešković previše bavio kadroviranjem u SOA-i, a manje onim za što je izabran:

  - "Stručni" premijer mora biti i političar i pokriti široki aspekt pitanja.

Na pitanje zašto Milijan Brkić nije uz njega na press konferenciji Karamarko je kratko odgovorio:

  - Ima privatnih obaveza, ne smijem reći kojih.

Na pitanje navodnih kritika koje je Brkić izrekao na njegov račun Karamarko je rekao:

  - Ja volim čuti mišljenje drugih, mi smo demokratični i iznosimo svoje mišljenje, što se napuhalo u medijima. Nismo roboti da svi mislimo isto!

Karamarko je također izgovorio da je sastanak Oreškovića s predstavnicima EPP-a mala manipulacija:

  - To sam mu zamjerio i to ću mu reći. I mi idemo tamo svaki mjesec pa ne iznosimo to u javnost stalno.

Čelnik HDZ-a je istakao da je stranka jedinstvena i da tek žuta štampa pokušava isprovocirati sukobe unutar HDZ-a. Karamarko je također dodao da će ministri nastaviti raditi svoj posao, prenio je Jutarnji.

 

#Region