Članak

Mandatar Vučić: Nemam još sastav vlade, možda će biti formirana tek poslije 16. juna

Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić izjavio je da još uvijek nema sastav vlade, da će ona možda biti formirana i poslije 16. juna, ali da je svakako cilj da se formira najbolja moguća vlada, piš

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da još uvijek nema sastav vlade, da će ona možda biti formirana i poslije 16. juna, ali da je svakako cilj da se formira najbolja moguća vlada, pišu srbijanski mediji, prenosi Patria.

Vučić je novinarima u parlamentu rekao da će ponovo razgovarati sa predstavnicima svih stranaka, osim sa onima sa kojima razgovora do sada nije bilo. 

-  Nemam sastav vlade, ranije sam rekao da se nadam da će da bude do 16. juna, nadam se i dalje, ali moguće je da bude i kasnije. Svakako će biti u zakonskom roku i trudit ću se da napravimo najbolju moguću vladu, rekao je Vučić.

On je istakao da svakako nije cilj da se taj posao loše uradi.

- Što se tiče nedoumica, imam jednu više. Neka to ostane za moje saradnike. 

On je naveo da će danas razgovarati sa manjinskim strankama, u  četvrtak i petak sa predstavnicima svoje stranke, a da će poslije toga donositi odluke. 

- Razgovori dobri, otvoreni, čuo sam dosta ideja

Lider SNS izjavio je da su razgovori o vladi bili dobri, otvoreni, da je govorio sa ljudima drugačijih političkih viđenja i orjentacija i mogao da čuje različite ideje i prijedloge, od kojih će neke prihvatiti.

Vučić je novinarima u parlamentu, po završetku kruga konsultacija o vladi, rekao da su razgovori sa SPS i JS bili dobri i otvoreni, da im se ciljevi u velikoj mjeri podudaraju i da je dogovoren nastavak razgovora u narednom periodu.

- Neke od njih ću uzeti u razmatranje, neke prihvatiti, neke ne, neke ću uvrstiti u ekspoze, koji je program vlade, rekao je Vučić.

Rekao je i da je razgovor sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem bio učtiv i pristojan. Prenio je da je Šešelj iznio neke svoje ideje, da je spreman za saradnju ako bi se vlada odrekla evropskog puta, te da mu je odgovorio da je evropski put Srbije jedna od tački programa nove vlade. Vučić je dodao i da su o svemu drugom razmijenili stavove i mišljenja i da smatra da je bilo korisno.

Vučić je rekao da je najkraće razgovarao sa pokretom ĐB i da to ne bi komentarisao.

- Kada neko nije ni došao da razgovara, a onda izašao napolje i rekao "drugarice učiteljice Perica mi je rekao to i to", on neka plače i kuka, ja sam kao i svaki put govorio istinu, tako sam i njima saopštio istinu u lice. Nisam fasciniran nečijim medijskim pritiscima, ne plašim se nikoga i svakome u lice kažem šta mislim, rekao je Vučić.

Kao veoma sadržajne ocijenio je razgovore sa LSV i LDP, gdje se razgovaralo o, kako je rekao, budućnosti pokrajine i Srbije, o tome šta je neophodno da se promjeni, te da je dobio nekoliko dobrih savjeta koje prihvata i da je čuo zabrinutost po određenim pitanjima.

Konsultacije sa predstavnicima poketa Dveri nazvao je korektnim, iako se razlikuju i rekao da je primio njihove određene prijedloge, te da su razgovarali o politici nataliteta i šta se mora promijeniti.

- Jer samo Srbija sa većim natalitetom može da bude ekonomski konkurentna. Razgovarali smo o ekonomskom rastu, zadovoljan sam diskusijom bez obzira što ne dijelimo stavove po određenim pitanjima, rekao je mandatar.

Istakao je da je govorio o onome što misli da je za Srbiju najvažnije, a to je, kako smatra, njena budućnost i da je to politika nezavisne i suverene zemlje.

- Čuvat ćemo nezavisnost i suvernost Srbije, ali ćemo da čuvamo i sve ono što smo uspješno do sada radili, a to je postavljanje dobrih ekonomskih temelja, deficit ćemo spuštati i dalje. Ove godine imat ćemo rast od 2,5 posto, a ako bude dobra godina, ako ne budemo imali problem sa sušom, da to može da ide i do 2,7 posto, da ćemo da se bavimo zdravstvom, školstvom, potrebne su reforme u poljoprivedi, istakao je Vučić.

On je naveo i da "nam je postao dio mentaliteta da kukamo i žalimo i da to moramo da promjenimo", kao i da mora da se radi još više da "bi mogli da se baštine rezultati“.

- Vjerujem da zajedničkim i marljivim radom Srbija može da bude jedna od najuspješnijih zemalja u ovom dijelu Evrope i na evropskom nivou, gdje može da bude među prvih pet po ekonomskom rastu, istakao je Vučić, prenose srbijanski mediji.

 

#Region