Članak

Trump pozvao Sandersove glasače: Dočekat ćemo vas širom otvorenih ruku

Donald Trump je iskoristio noć kada je Hillary Clinton proslavljala nominaciju da se obrati poraženim glasačima Bernie Sandersa i ohrabri ih da glasaju za njega, pišu svjetski mediji, prenosi Patria.

Donald Trump je iskoristio noć kada je Hillary Clinton proslavljala nominaciju da se obrati poraženim glasačima Bernie Sandersa i ohrabri ih da glasaju za njega, pišu svjetski mediji, prenosi Patria.

- Poručujem svim glasačima Bernie Sandersa koji će „izvisiti“ zbog nepravednog sistema superdelegata da ćemo vas dočekati širom otvorenih ruku, izjavio je Trump u govoru koji je održao u svom golf klubu Westchester u New Yorku.

Trumpovi obožavatelji odjeveni u skupocjene koktel haljine, pastelne polo majice, odijela sa crvenim kravatama i sa kačketima sa logom „Učinite Ameriku ponovo velikom“, uzvikivali su riječi podrške republikanskom kandidatu dok je nudio maslinovu grančicu Sandersovim glasačima.

- Loše trgovinske pogodbe protiv kojih se Bernie zdušno i s pravom borio, bit će riješene na najbolji mogući način. Tako ja radim. Imat ćemo fantastične trgovinske pogodbe, obećao je Trump.

Pored njega su bili supruga i odrasla djeca dok je čitao ispolirani govor sa dva telepromptera, u kome su navedene buduća politika i strategija za energetski sektor, trgovinu i vanjsku politiku kao koncept „Prvo Amerika“, što je djelovalo kao čisti pokušaj da pokuša ujediniti Republikansku stranku koja još uvijek debatira na temu Trumpovih komentara o meksičkom porijeklu federalnog sudije Gonzala Curiela.

Trump je danima bio prozivan zbog komentara o sudiji. Naime, izjavio je da ga je sudija Curiel nepravedno tretirao u slučaju protiv Trump univerziteta zbog njegovog plana da izgradi zid između Meksika i SAD.

- Poznato mi je da neki misle da sam pretjerani borac. Ipak, uvijek preferiram mir i to sam pokazao, to pokazujem već duže vrijeme, insistira Trump.

Paul Ryan koji je u početku odbijao da podrži Trumpa, u utorak je kritizirao kandidatove komentare kao „rasističke po definiciji“. Ipak je izjavio da će glasati za Trumpa.

Iste večeri u svom obraćanju Trump se dotaknuo i para Clinton. Izjavio je da se par obogatio prodajući pristup sebi (iako je i sam Trump postao bogat prodajući sebe kao lični brend).

- Clintonovi su pretvorili politiku ličnog bogaćenja u umjetnost, rekao je Trump obećavajući govor sljedeće sedmice samo na temu Clintonovih.

- Mislim da će biti informativan, najavio je kandidat Republikanske stranke.

Iz sale je izašao u pratnji porodice i sa pjesmom u pozadini sa kojom je i ušao – „Mi smo šampioni“ grupe Queen.

 

#Svijet