Članak

Hrvatska daleko od uvođenja eura

Evropska unija razmatra mogućnost uvođenaj eura u sedam zemalja: Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku, piše Patria.

Evropska unija razmatra mogućnost uvođenje eura u sedam zemalja: Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku, piše Patria. 

Da li je moguće proširenje u Ekonomskoj i monetarnoj uniji?

Ispostavilo se da niti jedna od ovih zemalja ne ispunjava sve obaveze utvrđene ugovorom. Ključni kriterij je pravna usklađenost zakonskih zahtjeva koje moraju ispuniti centralne banke.

Što se tiče inflacije u ovim zemljama, Evropska unija je zabrinuta na duži period, nakon što je počelo poskupljenje nafte.   

Drugi, najvažniji problem je fiskalni deficit. U 2015. godini u šest zemalja uključenih u istraživanje  deficita BDP-a je bio ispod 3 posto. Izuzetak je Hrvatska, koja je još uvijek predmet postupka prekomjernog deficita. S obzirom na dug opće države, Hrvatska i Mađarska su bile jedine zemlje s dugom iznad 60 posto BDP-a. U Hrvatskoj se omjer duga povećao od 2013. godine, dok se u Mađarskoj neznatno smanjio.

Niti u jednoj od sedam ispitanih zemalja zakonski okvir nije upotpunosti kompatibilan sa svim zahtjevima za uvođenje eura. Najveći uslov je potpuna neovisnost centralnih banaka, njihova institucionalna i financijska neovisnost, piše Patria. 

#Biznis