Članak

Goražde: SDA ukrala inicijativu DF-a

Inicijativu o tome da prednost prilikom zapošljavanja u BPK imaju djece iz šehidskih porodica, djeca poginulih i demobilisanih borca, ili iz socijalno ugroženih porodica, koju sam podnijela u februaru

Piše: Edita Velić

Inicijativu o tome da prednost prilikom zapošljavanja u Bosansko-podrinjskom kantonu  imaju djece iz šehidskih porodica, djeca poginulih i demobilisanih borca, ili iz socijalno ugroženih porodica, koju sam podnijela u februaru ove godine, odbili su SDA-SBB-SBiH, a onda istu inicijativu podnijela je zastupnica SDA.

Njena inicijativa će biti razmatrana na sljedećoj sjednici i bit će usvojena kao predizborni mehanizam SDA...

Odbili su i Inicijativu za postavljanje spomen-ploče na mjestu formiranja 31. DUB, što su tražila udruženja demobilisanih boraca. Odbili su i smijeniti Komisiju za budžet koja je dodijelila novac za finansiranje troškova studija visokopozicioniranih kadrova SDA (Aide Obuća i Adisa Halilovića).

Nikakvu žrtvu nisu podnijeli kadrovi SDA, SBB i SBiH. Naprotiv, dokazali su da principi za koje se zalažu u potpunosti derogiraju Reformsku agendu, i na prvo mjesto će opet staviti pozicioniranje svojih kadrova u javna preduzeća i institucije, a konkursne procedure će provoditi radi reda.

Ili neće, ko zna, jer dokazuju da zakoni ove države za njih ne vrijede. Vrijedi samo moć preglasavanja opozicije i kršenje Ustava. Vrijedi zalaganje za sve ono zbog čega je DF izašao iz vlasti, a koju je SDA nastojala podijeliti po principu stranačkih plijenova, onako kako to godinama rade. Tako je i premijer F BiH sam priznao da se krše zakoni kod izbora rukovodilaca javnih institucija sve dok na ta mjesta ne budu postavljeni kadrovi sa stranačkim iskaznicama stranaka iz vladajuće koalicije.

Dokazala je stanovito proračunata koaliciona većina da im ne trebaju ni dodatni prihodi niti saniranje deficita javnih institucija. Ne brine ih ni činjenica da je Budžet BPK Goražde nelikvidan u iznosu od 16.228.741 KM, ali to nije prepreka kadrovima SDA da iz takvog budžeta, protivno zakonu, uzmu novac za školovanje na „Internacionalnom Univerzitetu Goražde“.

Ne brine ih ni što će Kanton ostati bez dodatnih 2,5 miliona KM u ovoj godini, bez granta Federacije BiH – što opet možemo tražiti u moći koalicione većine u Predstavničkom domu PFBiH gdje SDA jednako i sistemski nastoji ostaviti BPK Goražde na prosjačkom štapu, a pri tome uzeti mu sve resurse da bi MMF zaštitio njihovu administraciju.

Nije im zabrinjavajuće što je direktor Kantonalne bolnice Goražde imao nenamjenski utrošak sredstava i nikome nije odgovarao za to, već mu je koaliciona većina kao nagradu i u 2016. godini omogućila da ponovo uradi isto, po unaprijed zadanoj konstrukciji, a da pri tome ne odgovara nikome. A zašto bi, kad je cilj zdravstvene politike vlasti da se na kraju liječimo jedino dovama/molitvama.

Nema koaliciona većina namjeru ni pomoći pravnim licima – velikim poreznim obveznicima u BPK Goražde koja su prva otpočela sa poslovanjem i koja su zaslužna za veliki broj zaposlenih, niti da im olakšaju uslove za poslovanje. Ni to nije slučajno, jer s novom Vladom nikakvog pomaka nema u broju zaposlenih. Naprotiv, prvi put u posljednjih pet godina povećava se broj nezaposlenih, a svi pokazatelji koji su nekad važili kao parametri uspjeha – s ovom Vladom padaju ka dnu.

Ukupno sedam mjera koje je DF predložio za saniranje deficita i nove izvore prihoda – odbijeni su od strane koalicione većine, a da iste nisu ni pročitali. Ovakav kontinuirani odnos vlast spram opozicije dugo nije zabilježen, a nije nikakvo iznenađenje da SDA bježi od svih pametnih rješenja. I ljudi. No, izlaze u susret direktorici UKCS pa umjesto dosadašnjih 12 mjeseci, uspjehom u pregovorima za reprogram duga smatraju i šest mjeseci, jer „sultaniji“ se moraju pokoriti.

Urotili su se u provođenju političke samovolje i traže od opozicije i od građana da na to zažmirimo. Ne bi bilo prvi put da SDA pokaže da nije politička organizacija koja se okupila oko ideoloških ili ekonomskih principa, nego nacionalističko udruženje koje služi kao pokriće za ostvarivanje lične koristi i ciljeva pojedinaca – kojima se pridružio i SBB.

Plašim se da će ova koaliciona većina raseliti i ovo malo stanovnika na Drini. Još više se plašim što to čine svjesno. Zastrašujuća je pomisao da krše Ustav, zakone i procedure ove države, a da se ponose time; u sukobu sa realnim svijetom, to je njihova jedina društvena i politička angažiranost.

#BiH