Članak

Profesor Zlatan Begić: U BiH su diskriminisani i konstitutivni narodi, a ne samo manjine

Begić upozorava da današnja presuda otkriva da u BiH nisu diskriminirani samo pripadnici nacionalnih manjina, što je utvrđeno presudom Sejdić-Finic, „ovdje su diskriminisani i oni koji ne pripadaju ni

Profesor Ustavnog prava sa Univerziteta u Tuzli Zlatan Begić rekao je za novinsku agenciju Patira da presuda Ustavnog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Ilijaza Pilava pritiv Bosne i Hercegovine otkriva da su u BiH diskriminisani i konstitutivni narodi, a ne samo manjine.

Dr. Ilijaz Pilav, hirurg iz Srebrenice je 2007. godine tužio Bosnu i Hercegovinu Sudu u Strazburu, jer nije imao mogućnost da se kao Bošnjak iz Republike Srpske kandiduje na izborima za člana Predsjedništva BiH.

Sud je danas presudio u njegovu korist.

Sud u Strazburu ranije je po skoro istom principu presudio i u predmetu Dervo Sejdić i Jakob Finci protiv BiH. Njih dvojica također su tužili BiH zbog diskriminacije i nemogućnosti da se kao pripadnici „ostalih“ kandidiraju za člana Predsjedništva BiH. Presuda nikada nije implementirana u BiH. 

Izborni zakon BiH diskriminira i hiljade Mostaraca, koji već osam godina ne mogu izaći na lokalne izbore.

- Prosto mi je nemoguće da neko može i pomisliti da ne implementria presudu Suda za ljudska prava. Dakle, mi imamo političke elite koje ne poštuju najviše akte – kaže profesor Begić za Patriju.

-  S druge strane, mi ne možemo u Evropsku uniju sa ovakvom diskriminacijom - dodaje.

Begić upozorava da presuda u slučaju Pilav otkriva da u BiH nisu diskriminirani samo pripadnici nacionalnih manjina, što je utvrđeno presudom Sejdić-Finic, „ovdje su diskriminisani i oni koji ne pripadaju ni nacionalnim manjinama ni konstitutivnim narodima, (svi oni koji svoju nacionalnost vezuju za državu Bosnu i Hercegovinu), a diskriminisani su čak i konstitutivni narodi.

- U BiH moraju biti svi jednaki. Svi imamo iste obaveze, dakle, svi plaćamo isti porez, a nažalost još uvijek nemamo svi ista prava – upozorava profesor Begić, piše Patria.

#BiH