Članak

Uz veliku kišnu oluju ukopan pisac Ključanin: Po njegovoj želji ef. Spahić klanjao dženazu

Dženazu mu je po posljednjoj želji klanjao Mustafa Mujki Spahić. Tokom dženaze počela je i velika kišna oluja. Kad je završena dženaza odmah je prestala i oluja.

Danas je na mezarju na Jarčedolima u 14 sati obavljena dženaza književniku Zilhadu Ključaninu. Umro je 6. juna, u 56. godini života, u svom porodičnom domu. Oko 500 ljudi, došlo je na posljednji ispraćaj i na jednom mjestu se, kao rijetko kad, mogla vidjeti kulturna i akademska bh. elita, koja je time odala priznanje svemu što je Zilhad Ključanin uradio, piše Patria.

Dženazu mu je po posljednjoj želji klanjao efendija Mustafa Mujki Spahić. Tokom dženaze počela je i velika kišna oluja. Kad je završena dženaza odmah je prestala i oluja.

Zilhad Ključanin je autor čak 40 knjiga i dobitnik je najviše književnih nagrada u Bosni i Hercegovini. Autor je 11 zbirki pjesama, od kojih su četiri nagrađene. Autor je šest romana, od kojih je roman „Šehid“ bio nekoliko godina zaredom jedno od najčitanijih djela u BiH, prevođen na brojne svjetske jezike. Zilhad Ključanin je autor i sedam zbirki priča, četiri drame, filmskog scenarija za nedavno snimljeni film „Hiljadarka“. Dobitnik je nagrade Slovo Gorčina, nagrade „Zija Dizdarević“, nagrade „Alija Isaković“, nagrade Skender Kulenović itd.        

Danas je održana i komemoracija bh. književniku Zilhadu Ključaninu u prepunom sarajevskom Domu pisaca. 

#BiH