Članak

Kenjalima i Balabanu ukupno 19 godina zatvora za zločine u Bosanskom Novom

Stojan Kenjalo osuđen je na sedam godina zatvora, Zoran Kenjalo na pet i Dragan Balaban na sedam godina zatvora.

Sud BiH je osudio Stojana Kenjala, Zorana Kenjala i Dragana Balabana na ukupno 19 godina zatvora nakon što je prihvatio sporazum kojim su priznali krivicu za ubistva, prisilna preseljenja te mučenje stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području opštine Bosanski Novi u junu 1992. godine.

Stojan Kenjalo osuđen je na sedam godina zatvora, Zoran Kenjalo na pet i Dragan Balaban na sedam godina zatvora.

Prema presudi, Stojan i Zoran Kenjalo te Balaban su, zajedno sa drugim licima, od maja do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo, učestvovali u progonu Bošnjaka iz zaselaka Ekići i Alići (opština Bosanski Novi).

Kako se navodi u presudi, Stojan i Zoran Kenjalo i Balaban su 22. juna 1992. godine, zajedno sa još preko dvadeset naoružanih osoba, krenuli u napad na civilno stanovništvo Alića i Ekića, zaselaka sela Maslovare, te već na putu ubili jednu osobu koja je vozila traktor, dok su po dolasku u naselja istjerivali civile iz kuća, prilikom čega su ubili još dva lica.

Sud BiH je utvrdio i da je većina tijela ubijenih 1996. godine iskopana i bačena u ušće rijeka Japre i Sane, javio je BRIN, prenosi Patria.

#BiH