Članak

Belgija zabrinuta: Preživjeli nacisti iz 2. svjetskog rata primaoci njemačkih penzija!

Belgijski ministar je izrazio zabrinutost zbog saznanja da 2.500 Belgijanaca bivših nacista primaju njemačke penzije, piše BBC, prenosi Patria.

Belgijski ministar je izrazio zabrinutost zbog saznanja da 2.500 Belgijanaca bivših nacista primaju njemačke penzije, piše BBC, prenosi Patria.

Belgijanci koji su preživjeli nacistički progon zahtijevaju od vlade da zaustavi uplate, dok Ministar penzionog fonda Daniel Bacquelaine „dijeli njihovu indignaciju“, izjavila je njegova glasnogovornica za BBC.

- Njemačka je ta koja rukovodi uplatama penzija, a mi nemamo zvanične podatke o primaocima, dodala je Geraldine Lamoureux.

Nakon oslobođenja 1945, 57.000 Belgijanaca koji su sarađivali sa nacistima je osuđeno.

Belgijanci su bili regrutovani u njemački SS i Wehrmacht, a kolaboratori su takođe pomagali nacistima da otpremaju Jevreje i borce pokreta otpora u koncentracione logore.

Peticija da se zaustave plaćanja njemačkih penzija pokrenuta je na inicijativu Memorijalne grupe kojučine Belgijanci koji su preživjeli nacističke logore i koji žele modernu Belgiju da zapamti ratnu okupaciju. Cilj grupe je da se formira belgijsko – njemačka komisija koja će istražiti pitanje penzija i razotkriti primaoce.

Nakon što je završio 2. svjetski rat, Leon Degrelle koji je predvodio belgijske kolaborante nacista, pobjegao je u to vrijeme fašističku Španiju, gdje je bio zaštićen od strane Frankovog režima. Umro je 1994. godine.

Belgija ga je kao izdajnika osudila na smrt, ali Degrelle se održao u Španiji, čak i nakon Frankove smrti i rođenja demokratije 1975. godine.

Kako je izjavio jedan od preživjelih logoraša Buchenwalda, Adolf Hitler je početkom rata belgijskim članovima SS-a dao njemačko državljanstvo, piše BBC.

#Svijet