Članak

SDA poziva bh. građane u dijaspori da se masovno registruju za izbore

Predsjedništvo SDA, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, analiziralo je tok izbornih aktivnosti i zaključilo da one teku zadovoljavajućom dinamikom. Smatramo vrlo važnim što su se SDA i SBB odlu

Predsjedništvo SDA, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, analiziralo je tok izbornih aktivnosti i zaključilo da one teku zadovoljavajućom dinamikom. Smatramo vrlo važnim što su se SDA i SBB odlučili na zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima, posebno kada je u pitanju Srebrenica i entitet RS, saopćeno je iz SDA, prenosi novinska agencija Patria. 

-Pozivamo i druge probosanske  stranke, posebno u entitetu RS,  da se priključe ovoj koaliciji. Smatramo da je nedopustivo da se zbog uskostranačkih interesa, u uslovima postojanja izbornog praga, bespotrebno rasipaju glasovi i time umanjuje kapacitet političkog predstavljanja Bošnjaka u RS.

Pozivamo sve  bh. građane u dijaspori da se masovno registriraju za predstojeće izbore.

Predsjedništvo SDA pozdravlja činjenicu da je odlukom Ustavnog suda BiH povratničkoj djeci  u RS omogućeno da svoj maternji jezik nazivaju bosanskim jezikom. Tražimo od vlasti RS da dosljedno primjene odluku Ustavnog suda BiH.  Zahtijevamo od ministra prosvjete RS da pošalje jasno uputstvo svim školama da su obavezne upisati naziv jezika kojeg traže roditelji. U protivnom, bit će iskorištena sva pravna sredstva protiv onih koji budu kršili ovu odluku, uključujući i krivičnu odgovornost po članu 239. Krivičnog zakona BiH.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje orkestrirane napade na Agenciju za statistiku BiH zbog donošenja odluke o metodologiji obrade popisnih podataka. Smatramo da je ova odluka utemeljena na zakonu, standardima EUROSTAT-a i preporukama IMO tima. Ona se mora ispoštovati i rezultati Popisa objaviti u zakonskom roku.  Što se tiče uticaja Popisa stanovništva  na učešće u vlasti, SDA će ustrajati na primjeni Popisa iz 1991. godine gdje god je to propisano, jer je to posljedni popis obavljen prije nego što je izvršeno nasilje nad demografskom strukturom BiH.

Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku da su klubovi zastupnika SDA i SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH predložili Zakon kojim se omogućava održivo finansiranje Javnog RTV sistema u BiH. Pozivamo i druge političke stranke da podrže ovaj  prijedlog, jer se ne smije dovesti u pitanje funkcioniranje ovog sistema. Predsjedništvo SDA podržava predloženi model finasiranja, ali i  zadužuje svoje zastupnike u državnom parlamentu da se, ako bude potrebe, obezbijedi i budžetsko finansiranje ovog sistema.

Također, Predsjedništvo SDA traži od nadležnih institucija da se okončaju procesi imenovanja upravljačkih struktura javnih RTV servisa i sistema.

Predsjedništvo SDA pozdravlja napore Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH na ubrzanom evropskom putu BiH . Pozitivnim se ocjenjuje činjenica da će BiH u najskorije vrijeme riješiti pitanje prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine kao i potpunu primjenu mehanizma koordinacije.

Predsjedništvo SDA smatra sramnom i nedopustivom odluku Vlade RS da iz budžeta ovog entiteta finansira haške optuženike. Budžet pripada svim građanima koji žive na ovom području. Zahtijevamo od Vlade RS da povuče spornu odluku.

Predsjedništvo SDA poziva vlade na svim nivoima, odnosno nadležna ministarstva, kao i sve akademske institucije, da usklade upisnu politiku sa savremenim potrebama tržišta rada i tehnološkog razvoja. Bez kvalitenog obrazovanja i kadrova koji raspolažu sa traženim i aplikabilnim znanjima i vještinama ne može biti uspješnog društveno-ekonomskog razvoja, stoji u saopćenju, 

Članovi UO Političke akademije SDA 

Predsjedništvo Stranke imenovalo Upravni odbor Političke akademije SDA u sastavu:

Prof.dr. Dževad Hodžić, predsjednik Upravnog odbora

Prof.dr. Senadin Lavić, član

Prof.dr. Enver Halilović, član

Prof.dr. Sabahudin Ekinović, član

Mr.sci.  Salmir Kaplan, član

Asim Kamber – profesor jezika i književnosti, član

Dr.sci. Bisera Turković, član

#BiH