Članak

Komemoracija Muhamedu Aliju: Uzor generacija koji je pored uspjeha u ringu nesebično podržavao BiH

Muhamed Ali bio je uzor generacijama 20. vijeka sa ovih prostora, koji je bio veoma popularan, a pored dostignuća u ringu i velikih izjava, možemo ga pamtiti i po nesebičnoj podršci koju je pružao Bos

Služba za obrazovanije, kulturu i sport Općine Novi Grad u saradnji sa Bokserskim klubom Novi Grad, danas je organizirala komemoraciju velikom sportisti i humanisti Muhamedu Aliju, koji je preminuo u 74. godini života.

Muhamed Ali bio je uzor generacijama 20. vijeka sa ovih prostora, koji je bio veoma popularan, a pored dostignuća u ringu i velikih izjava, možemo ga pamtiti i po nesebičnoj podršci koju je pružao Bosni i Hercegovini tokom rata 90-ih godina.

Uvodničari na tribini su novinar Vehid Gunić, autor knjige o MuhameduAliju i jedini novinar sa prostora bivše Jugoslavije koji je uradio intervju sa Muhamedom Alijem, Kemal Baluković, poznati sportski komentator i bokser Almedin Fetahović, osvajač prve zlatne medalje za BiH 1993. godine na Mediterinskim igrama u Monpeljeu u Francuskoj.

Komemoracija se održava u multimedijalnoj sali Općine, gdje se nalazi kino Općine Novi Grad, i prikazani su inserti iz nekih od najpoznatijih borbi Muhameda Alija u njegovoj karijeri. Najvećim sporistom 20-tog stoljeća Ali je proglašen od Međunarodnog olimpijskog komiteta 1999.godine, a 1960.godine Olimpijski je pobjednik iz Rima i trostruki svjetski prvaku teškoj kategoriji.

Pored uspjeha u boksu, Muhamed Ali ostat će poznat kao borac za ljudska prava zbog kojih se odrekao novca, slave i titula. Iako je bio izložen zabranama i medijskom progonu vlasti, na kraju je pokazao i dokazao da borba za dostojanstvo i slobodu čovjeka nije uzaludna, što je zvanično potvrđeno dodjelom čuvene nagrade za slobodu od strane Američkog kongresa 2005. godine (Presidential Medalof Freedom).

 

#BiH