Članak

DF: Ponovno ignorisanje Ustavnog suda BiH

A gdje će djeca dogodine, u koje škole i koje jezike učiti, zašto se zakon ne provodi - bit će teme predizbornih laži i obećanja. Izbori su u oktobru, a školska godina počinje u septembru. Neka ljudim

Predsjedništvo Demokratske fronte je na prošloj sjednici, između ostalog, jasno podržalo i pozdravilo Odluku Ustavnog suda BiH kojom se osigurava pravo svakom narodu da nazove svoj jezik kako želi. Kraj školske godine u Republici Srpskoj pokazuje da se ni ova odluka Ustavnog suda neće ispoštovati. Naime, naši opštinski odbori iz RS-a informisali su nas o tome da se učenicima – Bošnjacima i dalje, umjesto „bosanskog jezika“ u knjižice upisuje „jezik bošnjačkog naroda“. Osim iz Srebrenice, ovakvu informaciju smo dobili i iz Zvornika, te iz još nekih gradova iz  RS-a, saopćeno je iz DF-a, prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Dakle, u ovom entitetu nastavlja se bojkot svega što ima bh. (državni) prefiks, ne uvažava se po ko zna koji put Odluka Ustavnog suda jedne zemlje (i po tome smo jedinstveni u svijetu), a ceh plaćaju djeca i roditelji. Potpuno smo na strani roditelja, djece i odluke Suda. Međutim, upozoravamo na nešto što možda veći dio javnosti još nije percipirao, a to je da se uz razne prijedloge kako odluku Suda provesti u praksi, pojavio i onaj o formiranju novih škola po principu „dvije škole pod jednim krovom“. Takav slučaj već imamo u Federaciji, pa bi se zapravo ta federalna praksa prenijela i u RS.

Koliko je ovaj prijedlog „glas očajnika“ (roditelja i djece), a koliko realizacija već unaprijed projiciranog dogovora aktuelne, dominantne, etno geografske politike, teško je procijeniti. U svakom slučaju podjele se nastavljaju, Bosna i Hercegovina se dijeli. A aktuelna vlast i dalje nas u režimskim medijima svako jutro „osvježava“ novom dozom optimizma, uvjerava nas da mi u stvari „svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo“, ali još te činjenice nismo svjesni.

Pa će tako, samo što nisu, dogovoriti i sistem koordinacije, pa će tako, samo što nisu, riješiti i pitanje izbora u Mostaru (jedan kaže „pitanje je dana“, a drugi podjednako konstitutivan   da – od izbora nema ništa), pa nam kao obezbijede da gledamo Evropsko prvenstvo u nogometu (a da prstom pomakli nisu), dok u međuvremenu instaliraju sukob među javnim emiterima koji će ti isti emiteri, a posebno BHT kao kolateralna šteta, nastavi li se ovako, trajati taman koliko i ovo evropsko takmičenje u loptanju.

A gdje će djeca dogodine, u koje škole i koje jezike učiti, zašto se zakon ne provodi - bit će teme predizbornih laži i obećanja. Izbori su u oktobru, a školska godina počinje u septembru. Neka ljudima odgovore i na pitanje: Ko je, osim aktuelne vladajuće garniture, kriv zašto se odluke ovog i ostalih sudova u ovoj zemlji ne provode?! Odgovorite ljudima!

#BiH