Članak

Bespotrebni projekti: Tužilaštvo BiH treba pokrenuti istragu u vezi gradnje plinovoda Zenica-Travnik

Visokopozicionirani sagovornik Patrije iz BH Gasa, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, kaže da bi Tužilaštvo BiH trebalo pokrenuti detaljnu istragu u vezi gradnje plinovoda Zenica - Travnik. Ali

BH-Gas je podnio protutužbu protiv hrvatske firme "Monter strojarske montaže" Zagreb i GP ''Put'' Sarajevo, radi naknade štete u iznosu od 12 miliona KM, piše Patria.

BH-Gas je naručio, a ove dvije kompanije su gradile plinovod Zenica – Travnik, vrijedan oko 40 miliona KM. Ugovor je potpisan 2012. godine. No, ni četiri godine poslije, plinovod nije pušten u funkciju. Nema potrebne dozvole za rad. Stručnjaci upozoravaju da je previše i drugih propusta. Prije svega sigurnosnih.

Ugovor između BH-Gasa i konzorcija raskinut je 2014. godine. Konzorcij je zbog toga podnio tužbu, ali je tužbu pred Arbitražnim sudom Vanjskotrgovinske komore BiH sada pokrenuo u BH Gas. I jedna i druga strana tvrde da su oštećene.

Visokopozicionirani sagovornik Patrije iz BH-Gasa, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, kaže da bi Tužilaštvo BiH trebalo pokrenuti detaljnu istragu u vezi gradnje plinovoda Zenica - Travnik. Ali ne samo u vezi sa propustima prilikom gradnje, već i oko toga ko je uopće naručio gradnju plinovoda kroz jedan od najsiromašnijih kantona u FBiH. Moralo se znati da takav plinovod neće biti isplativ.

- Jasno je da građani u Travniku sebi ne mogu priuštiti grijanje na plin, jer je platežna moć stanovnika u ovoj općini dosta niska. Ako se znaju ti podaci, zbog čega je neko uopće kretao u ovaj projekt  - kaže ovaj sagovornik.

- Ako je neko računao na privredne subjekte kao potrošače, morao je znati da je privreda u ovom dijelu BiH također na niskim granama – dodaje.

Gradnja plinovoda Zenica – Travnik finansirana je kreditom od Evropske banke za obnovu i razvoj. Kredit vraćaju građani FBiH.

Studija isplativosti iz 2005. godine pokazala je, navodno, da bi gradnja plinovoda Zenica – Travnik bila ekonomski opravdana. No, gradnja je, tvrdi ovaj sagovornik, počela tek 2012. godine, a da nije urađena revizija studije. Nema mnogo detalja ni o tome zbog čega je odbijena ponuda renomirane italijanske kompanije SICIM, koja je dala nekoliko miliona KM manju ponudu od zagrebačko-sarajevskog konzorcija. SICIM je radio jedne od najvažnijih plinovoda koji idu kroz Italiju. Nema sumnje da bi neisplativi plinovod bio barem tehnički ispravan.

Bivši direktor BH Gasa Almir Bečarević ne misli da plinovod Zenica – Travnik nije trebalo graditi. Naprotiv. Ali, kaže u razgovoru za Patriju, ovaj plinovod postao je neisplativ zbog visokih cijena plina u BiH, ali i zbog toga što njegova gradnja nije nastavljena dalje prema Hrvatskoj.

Izvor Patrije dalje objašnjava da su isti propusti napravljeni i prilikom gradnje plinovoda Visoko – Brnjaci. BH-Gas je uzložio više od sedam miliona KM kako bi se doveo plin u ovu malu općinu, također u Srednjobosanskom kantonu, prije svega zbog kompanija u vlasništvu Stanića. Nekoliko godina kasnije pokazalo se da su Stanići ostavili dug veći od tri miliona KM. Plinovod je propao, a dugovanja BH-Gas ne može naplatiti, piše Patria.

#BiH