Članak

Afganistan: Američki predsjednik dao odobrenje za širu ulogu američkih snaga

Američki predsjednik Barack Obama dodijelio je američkoj vojsci širu mogućnost da podrže i osposobe avganistanske snage u borbi protiv otpornih talibanskih pobunjenika, kako bi ih aktivnije podržali

Američki predsjednik Barack Obama dodijelio je američkoj vojsci veću mogućnost da podrže i osposobe afganistanske snage u borbi protiv otpornih talibanskih pobunjenika, kako bi ih aktivnije podržali na frontu, kazao je američki zvaničnik novinskoj agenciji Reuters, prenosi Patria.

Viši američki zvaničnik koji je govorio uz uslov anonimnosti, kazao je da bi ova odluka takođe značila veću upotrebu američkih zračnih snaga, naročito bliske zračne podrške.

Međutim, on je istovremeno upozorio:

- Ovo nije bjanko naredba da se cilja Taliban.

Predsjednička odluka će ponovo redefinirati američku ulogu podrške u sukobu u Afganistanu više od godinu dana nakon što su međunarodne trupe privele kraju svoju vojnu misiju i prebacile teret na afganistanske snage.

Ova odluka će prethoditi nestrpljivo očekivanoj odluci predsjednika u pogledu planirane redukcije broja američkih snaga sa trenutnih 9.800 na 5.500 do početka 2017.

Grupe umirovljenih generala i viših diplomata su prošle sedmice sugerisali Obami da odustane od takvih planova, upozoravajući da bi oni mogli oslabiti učinak borbe protiv Talibana čiji je lider ubijen u napadu američkog drona prošlog mjeseca u Pakistanu.

Dodatni resursi se mogu angažovati „ samo u situacijama gdje njihov angažman može dovesti do strateškog efekta na terenu“, kazao je zvaničnik.

To znači da američke snage neće biti uz afganistanske vojnike u svakodnevnim misijama.

- Ova dodatna fleksibilnost je u cjelosti podržana od strane afganistanske vlade i pomoći će Afganistancima u ovom značajnom trenutku u njihovoj historiji, dodao je američki zvaničnik za Reuters.

#Svijet