Članak

Crna Gora: Misteriozna bolovanja u Poreskoj upravi

Prvi poreznik Crne Gore Miomir Mugoša izjavio je danas da po dolasku na funkciju nije zatekao više od 30% zaposlenih, jer su bili na bolovanju, što je bio ozbiljan znak da se što prije mora krenuti u

Direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir Mugoša izjavio je danas da po dolasku na funkciju nije zatekao više od 30% zaposlenih jer su bili na bolovanju, što je ozbiljan znak da se što prije mora krenuti u ozbiljnu reorganizaciju te institucije.

Govoreći o neobičnom slučaju masovnog bolovanja, Mugoša je na Samitu NIN Fokusa u Bečićima rekao da je bilo gradova gdje je, poput Nikšića, njih više od 40% iz nekog razloga otvorilo bolovanje, a u Budvi 30%.

Mugoša navodi da je odmah po tom otkriću kontaktirao ministra zdravlja da vidi od čega su bolesni službenici Poreske uprave. Ironično je primijetio da su mahom navodili da ih muče moderne bolesti - stres, psihički poremećaji, bolovi u leđima, koljenima...

Kao rezultat njegove istrage, protiv 10 ljekara pokrenut je disciplinski  postupak zbog izdavanja uvjerenja o bolovanju bez adekvatne procjene.

Prvi poreznik Crne Gore navodi da je angažovana njemačka agencija Dekra da uradi analizu zašto su radnici toliko nemotivisani i nezainteresovani.

- A kako i ne bi bili. Rade za oko 450 evra, a vide da kolega na bolovanju šalje pozdrave na društvenim mrežama i prima 10% manju platu nego ovi koji su na poslu, rekao je Mugoša.

Najavio je reorganizaciju Poreske uprave. 

Sveobuhvatna reforma sistema počela je prije nekoliko mjeseci, a Mugoša podvlači da su rezultati već vidljivi, naplata povećana, ali i dalje nedostaje kadrova da se sprovede do kraja.

- Kad govorimo o reformi, to radimo u složenim uslovima, ciljevi su nam ambiciozni, a  pokušavamo da naplatimo i poreske dugove koji su stari godinama, naveo je.

Mugoša je poručio i to da nema fiskalne stabilnosti i fiskalne konsolidacije bez efikasne poreske uprave, da to važi za sve u regionu, i zaključio da je sveobuhvatna reforma time još veći izazov.

- Mislim da imamo isti profil obveznika. Kod nas niko neće sam da dođe da prijavi poreze, morate poći da vidite sami, rekao je Mugoša.

Direktori poreskih uprava naveli su na panelu da istraživanja pokazuju da udio sive ekonomije mahom u svakoj zemlji prelazi 30%.

U tom poslu, kako su rekli, Poreske uprave pojedinačnih zemalja odlično sarađuju, što je i neophodno kako bi naplata poreza bila bolja, izvještava Tanjug.

 

#Region