Članak

Cvitanović: Ne može HDZBiH predložiti svih 14 kandidata za načelnike, to je ultimatum i jednoumlje

Iz HDZ 1990 traže da njihov čovjek bude kandidat za načelnika u Odžaku. To je jedina pozicija koju ova stranka traži. Obzirom da su pobjedu u Odžaku ostvarili i na prošlim izborima

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović poručio je kako ne može dozvoliti da HDZ BiH predloži svih 14 kandidata, koliko će hrvatske stranke, okupljenje oko HNS-a, imati na predstojećim lokalnim izborima.

- To bi značio ultimatum, povratak u jednoumlje totalitarnih razmjera, protiv kojeg se hrvatski narod stoljećima borio, kao i nepoštivanje i neuvažavanje Hrvata koji ne pripadaju HDZ-u BiH – poručio je Cvitanović, piše Patria.

Iz HDZ 1990 traže da njihov čovjek bude kandidat za načelnika u Odžaku. To je jedina pozicija koju ova stranka traži. Obzirom da su pobjedu u Odžaku ostvarili i na prošlim izborima.

- HDZ BiH u koaliciji sa drugim strankama HNS-a osvojio je prije dvije godine 123.000 glasova, što predstavlja 2/3 povjerenja hrvatskih birača, dok je HDZ 1990 osvojio 43.000 glasova, što je 1/3 povjerenja hrvatskih birača.

Bilo bi logično da od 14 općina, koje su predmet pregovora (za predstojeće općinske izbore u BiH), HDZ BiH zajedno sa pojedinim manjim strankama predloži 2/3, odnosno deset kandidata, a HDZ 1990 preostalu 1/3, odnosno četiri kandidata – kaže Cvitanović.

Dodaje da HDZ 1990 ipak neće tražiti četiri općine, već samo jednu. I to u Odžaku.

- Eventualni nedogovor moguć je samo u jednom scenariju, a to je da HDZBiH zatraži svih 14 kandidacijskih pozicija.

Takav rasplet bi HDZ BiH okarakterizirao nespremnim na podređivanje stranačkih i osobnih interesa spram nacionalnih, dok bi HNS postao fiktivna institucija u službi manipulacije jedne stranke – rekao je Cvitanović

Za sada je poznato da će hrvatske stranke na predstojećim lokalnim izborima imati zajedničke kandidate u Jajcu, Travniku, Vitezu, Novom Travniku, Busovači, Uskoplju, Fojnici, Kreševu, Kiseljaku, Bugojnu, Odžaku, Stocu, Ravnom i Žepču, piše Patria.

#BiH