Članak

DF Zvornik: 92' Bošnjacima je uskraćivano pravo na život, a danas im se uskraćuje pravo na jezik

Zahtijevamo od institucija BiH i OHR-a, da promptno poduzmu sve potrebne mjere da se ovaj problem riješi, jer imaju sve potrebne mehanizme.

Danas je u Zvorniku učenicima devetih razreda u školska dokumenta umjesto bosanskog jezika upisan „jezik bošnjačkog naroda“. Ovim potezom režim u RS se oglušio o odluku Ustavnog suda BiH i nastavio negiranje svega što podsjeća na državu BiH, saopćeno je iz Gradskog odbora Demokratske fronte Zvornik, prenosi novinska agencija Patria.  

-Jasno je da je politika koja se prema Bošnjacima danas provodi u RS samo nastavak one iz perioda 92.-95., kada je uskraćivano pravo na život, a danas sva ostala prava, te stoga uskraćivanje prava na jezik i ne čudi.

Ono sto čudi je inertnost tzv. bošnjačke političke elite uobličene u SDA, koja se sve vrijeme bavila svim drugim, osim zaštite prava i dostojanstva ljudi koje nazivaju povratnicima. Kadrovi te iste stranke od jeseni su lagali roditelje i djecu i uljuljkivali ih u priču da će oni riješiti ovaj problem, a sada kada se dovedeno pred zid, oni se i ne oglašavaju.

Zahtijevamo od institucija BiH i OHR-a, da promptno poduzmu sve potrebne mjere da se ovaj problem riješi, jer imaju sve potrebne mehanizme.

Ukoliko ništa ne bude učinjeno na rješavanju ovog problema, bit će jasno da i OHR podržava pravno nasilje, jer ovo nije političko, već pravno pitanje, stoji u saopćenju. 

#BiH