Članak

Sindikat BHRT-a poručuje: Usvojite izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu

Pismo su uputili i kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria. Pismo potpisuju predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i predsjednik Sa

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u i Savez samostalnih sindikata BiH traže od Parlamentarne skupštine BiH da usvoji Zakon o izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu, kako bi se obezbijedilo stabilno finansiranje Javnog servisa BiH. Pismo su uputili i kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i zastupnicima, prenosi bh. novinska agencija Patria. Pismo potpisuju predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT Damir Smital.

- Podsjećamo da je BiH podnijela aplikaciju za članstvo u EU, a da Amsterdamski protokoli iz 1997. godine, koji predstavljaju jedan od elemenata pravne stečevine Evropske unije, preporučuju četiri principa na kojima će se zasnivati budućnost Javnih RTV servisa, i to:

Stabilnost - (stabilan okvir koji osigurava javnom servisu finansijska sredstva za ispunjavanje njihove misije i osigurava kontinuitet i sigurnost po pitanju planiranja budžeta)
Nezavisnost – (okvir finansiranja i posebno sistem određivanja odluka vezan uz javno finansiranje treba biti takav da onemogućuje izlaganje javnog servisa bilo kakvim ekonomskim pritiscima i političkim upletanjima u programskim stvarima)
Proporcionalnost - (finansijska sredstva obezbijeđena za javni servis moraju da omoguće izvršavanje misije u potpunosti)
Transparentnost – (ispunjenje zadatka javnog servisa i pametno korištenje sredstava pažljivo prate nadzorna tijela, zastupnici javnog interesa).

S obzirom da Bosna i Hercegovina trenutno čeka odgovor na aplikaciju za članstvo u EU, bilo bi krajnje nerazumljivo i neprihvatljivo da, samo nekoliko mjeseci nakon podnošenja aplikacije, naša zemlja pravi korak unazad i dozvoli nestanak jednog od stubova njene samostalnosti.

Ukoliko članovi Parlamenta BiH, zastupnici naroda i njihovi delegati ne ispune ovaj zahtjev, odnosno ne usvoje Zakon o izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu u pitanje će biti dovedena opstojnost BHRT, ali i egzistencija svih uposlenika i njihovih porodica. Samostalni sindikat radnika u BHRT će u tom slučaju poduzeti sve zakonski dozvoljene mjere s ciljem zaštite radnika BHRT, odnosno svojih članova.

S obzirom da Vas je Samostalni sindikat radnika u BHRT, koji predstavlja više od 500 zaposlenih u BHRT mjesecima u više navrata upozoravao na stanje i probleme u BHRT,  s pravom ćemo Vas smatrati odgovornim za sva daljnja dešavanja.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine će podržati aktivnosti kolega i kolegica iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, a Vas pozivamo da uzmete u obzir interes javnosti i potrebu države da ima jak Javni servis koji će profesionalno, transparentno i u skladu sa svim normama struke obavljati vrlo važan posao – informisanje BH građana.

#BiH