Članak

MMF od Srbije traži smanjenje javne uprave, privatizaciju preduzeća...

Među njima su najvažnije racionalizacija zaposlenih u javnom sektoru, restrukturiranje velikih državnih preduzeća, kao što su EPS, Srbijagas i Železnice Srbije i završetak procesa privatizacije najveć

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) povodom četvrte i pete revizije aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom. Vučić je u uvodnoj riječi istakao da je ovo prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije, i iskazao zahvalnost MMF-u i Svjetskoj banci na velikoj pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uređena zemlja na putu razvoja i prosperiteta, prenosi bh. novinska agencija Patria.

On je naglasio da su dobri rezultati dijelom uslovljeni i velikom žrtvom, ali i da oni neće opstati ukoliko Vlada ne bude potpuno posvećena daljem sprovođenju programa. 

Šef delegacije MMF-a Džejms Ruf ocijenio je da se aranžman uspješno sprovodi i da Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, i posebno naglasio jačanje investicija u privatnom sektoru, kojima su doprinijeli pozitivni trendovi i oporavak na fiskalnoj strani programa. 

Tema sastanka bile su započete strukturne reforme o kojima će se razgovarati tokom boravka delegacije MMF-a u Beogradu. Među njima su najvažnije racionalizacija zaposlenih u javnom sektoru, restrukturiranje velikih državnih preduzeća, kao što su EPS, Srbijagas i Železnice Srbije i završetak procesa privatizacije najvećih preduzeća u vlasništvu države, među kojima su i RTB Bor, Resavica, Petrohemija i druga. 

Ruf je u tom kontekstu naglasio da je želja MMF-a, i pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu - prvenstveno EPS-u, Srbijagasu i Železnicama, kao i problemu privatizacije, da Srbija uspješno nastavi putem kojim već ide, sa idejom da rezultat bude dobar za sve učesnike.

On je ukazao na važnost infrastrukturnih projekata i donošenja zakona o finansiranju lokalne samouprave, naročito sa aspekta pripreme budžeta za narednu godinu, ali i na reformu zdravstva i školstva i Poreske uprave na teritoriji čitave Srbije. 

Vučić je naglasio da su pred Srbijom veliki rezultati, ali i visoki ciljevi, i dodao da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu, kao i na odlične prihode od naplate PDV-a.

#Region