Članak

VIDEO Uborak i Sutina: Ubice 114 Bošnjaka i Hrvata poznate, ko blokira suđenje i kažnjavanje

Prije 24 godine na lokalitetima Sutina i Uborak, sjeverno od Mostara pripadnici srpskih lokalnih paravojnih snaga počinili su masovni zločin nad 114 civila Bošnjaka i Hrvata. Odvođeni su iz svojih dom

Prije 24 godine na lokalitetima Sutina i Uborak, sjeverno od Mostara pripadnici srpskih lokalnih paravojnih snaga počinili su masovni zločin nad 114 civila Bošnjaka i Hrvata. Odvođeni su iz svojih domova iz mostarskog naselja Zelik i nekoliko prigradskih naselja, te svi skupljeni na jedno mjesto- u atomsko sklonište u Zeliku, piše novinska agencija Patria.

Nakon toga, odvedeni su u nepoznatom pravcu. Nekoliko mjeseci kasnije na lokalitetu gradske deponije Uborak, te Sutina otkrivene su prve masovne grobnice tokom agresije na BIH.

Iako postoje preživjeli svjedoci i pouzdano se znaju imena zločinaca, ni danas 24 godine od ovog stravičnog zločina, niko nije odgovarao.

Još jedan 13. juni, članovi porodica ubijenih žrtava dočekali su bez pravde i kažnjavanja zločinaca koji su ubili njihove najmlije.

Na današnjem obilježavanju tužne godišnjice organizirane u Mostaru u izjavi novinarima, predsjednik Udruženja članova porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini, Adnin Hasić, rekao je da je 13. juna 1992. godine 26 civila strijeljano na lokalitetu Sutina, dok je u noći između 13. i 14. juna, kod gradske deponije Uborak pobijeno 88 ljudi.

Hasić, koji je i sam tada izgubio oba roditelja, također podsjetio je da su žrtve bili civili iz mostarskih gradskih i prigradskih naselja.

Porodice žrtava tvrde da se već 24 godine sve zna - ko su i počinioci i naredbodavci. Kažu da su zločin počinili njihove komšije Srbi, pripadnici Šešeljevih dobrovoljačkih formacija, ali uprkos svemu, za zločin na Uborku i Sutini niko nikada nije odgovarao. Od 2004. godine slučaj je sa kantonalnog prebačen na državni nivo, ali mnogo nije urađeno. Zna se i da je jedan od počinilaca umro, dok su ostali nedostupni bh. pravosuđu.

Uz članove porodica i brojne građane Mostara, počast nevinim žrtavama odali su i glavni imam IZ Mostar Suljo ef. Cikotić i mostarski paroh Radivoje Krulj.

#BiH