Članak

U Sarajevu sutra počinje dvodnevna konferencija posvećena nestalim

Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba, koja okuplja više od 30 organizacija civilnog društva iz regije zapadnog Balkana, organizira redovnu godišnju konferenciju 14. i 15. juna u S

Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba, koja okuplja više od 30 organizacija civilnog društva iz regije zapadnog Balkana, organizira redovnu godišnju konferenciju 14. i 15. juna u Sarajevu.

Koordinacija, osnovana 2012. godine, zagovara prava porodica nestalih osoba; njihovo djelovanje za cilj ima osigurati da vlade izdvoje sredstva neophodna za pronalaženje i identifikaciju 12.000 osoba za kojima se u regiji još uvijek traga te lobirati kod predstavnika vlasti da ispune svoju zakonsku obavezu i skrbe za porodice nestalih.

ICMP podržava rad Regionalne koordinacije od njenog osnivanja. U okviru niza događaja kojim obilježava 20. godišnjicu svog osnivanja, ICMP je ove godine jedan od domaćina konferencije Regionalne koordinacije.

Generalna direktorica ICMP-a, Kathryne Bomberger, održat će u utorak u Hotelu Bristol konferenciju za medije sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Larsom Wigemarkom i predsjedavajućom Upravnog odbora Regionalne koordinacije Olgicom Božanić

Učesnici konferencije za medije će govoriti o napretku ostvarenom u rješavanju pitanja nestalih osoba na zapadnom Balkanu i istaći korake koje relevantne vlade moraju poduzeti u smislu ispunjavanja svojih zakonskih obaveza prema porodicama nestalih osoba.

Sljedećeg dana konferenciju za medije održat će članica Regionalne koordinacije Seida Karabašić i predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić. Na konferenciji će govoriti i predsjednik Komisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović,  predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Prenka Gjetajem kao i šef Programa za zapadni Balkan ICMP-a Matthew Holliday.

Učesnici konferencije govorit će o aktivnostima na ekshumaciji i identifikaciji nestalih osoba i koracima koje je potrebno poduzeti da se potraga za osobama koje još uvijek nisu pronađene nastavi, piše Patria.

#BiH