Članak

Sladić: Toplotni val zahvaća istočna područja BiH, temperature od petka i do 41 stepen

Temperature u petak, te vrlo vjerovatno u idući ponedjeljak i utorak i do 41 stepen, istovremeno, zapad i sjeverozapad zemlje svježiji za 5 do 7 stepeni

Toplotni val zahvaća istočna područja Bosne i Hercegovine, koji bi poslije nedjelje nakratko imao tendenciju prerastanja i u toplotni udar vrlo kratkog vijeka – objašnjava za Patriju Nedim Sladić, iz organizacije Bosnia Storm Chasers.

- Temperature u petak, te vrlo vjerovatno u idući ponedjeljak i utorak i do 41 stepen, istovremeno, zapad i sjeverozapad zemlje svježiji za 5 do 7 stepeni – kaže Sladić. 

Od kiše, pljuskova, prosječnih temperatura i svježine odmorit ćemo barem nakratko. Ali, već za ovaj vikend mogli bi otežano disati jer prema dosadašnjim prognostičkim izgledima u narednih sedam dana, počevši od srijede, nad najistočnije krajeve Bosne i Hercegovine stiže jači toplotni val. BiH ipak neće proći najgore. Nešto jača toplina ostaje u Makedoniji i Albaniji, gdje će živa u termometru prelaziti 43 stepena. 

- Uzrok toplotnom valu je ciklon koji će oformiti svoj centar oko Ujedinjenog Kraljevstva, a potom će dodatno odmicati na jug i produbljivati isti na obalama Francuske i spuštati se sve južnije, gotovo do sjeverne Afrike, a potom se premještati u pravcu istoka prema Apeninskom poluotoku – objašnjava Sladić. 

- U takvim okolnostima pomenuta ciklona će izvršiti potisak na vreo zrak koji će krenuti prema našim krajevima u jakoj južnoj i jugozapadnoj struji. No, postoji kvaka. Ovog puta neće čitava Bosna i Hercegovina bila podjednako zahvaćena toplotnim valom. Upravo zbog blizine ciklone, zapad i sjeverozapad Bosne bi imao nešto niže temperature nego njegova suprotna strana gdje bi vladalo vrlo vruće i sparno vrijeme. Samim tim u zapadnijim krajevima neće biti stabilno, što znači i veću vjerovatnoću pojave padavina. 

Prema procjenama ovog mladog stručnjaka iz Bosnia Storm Chasers srijeda donosi još uvijek primjereno toplo, pretežno sunčano i blago vrijeme za juni mjesec i to će biti prvi pravi stabilni dan koji će označiti početak toplotnog vala na istoku naše zemlje. Temperature će se kretati u rangu od 25 do 30 stepeni, što će označiti prvo pozitvno odstupanje, no ne previše izraženo. 

U toku noći, slab jugo i jugozapadnjak će dobivati na snazi, što će biti posljedica jačeg porasta temperatura u našoj zemlji tokom četvrtka, kada će se maksimalne vrijednosti kretati između 31 i 38 stepeni uz umjereno do jako jugo uz izraženu pozitivno odstupanje temperature od 8 stepeni od prosječnih vrijednosti.

Petak donosi pretežno sunčano, vruće i sparno vrijeme, povremeno uz jako jugo sredinom dana. Upravo petak će biti najzanimljiviji. Tog poslijepodneva, ciklonalni poremećaj će oslabiti i spustiti se uz obale sjevene Afrike. Bosna i Hercegovina će zahvaljujući strujanju i položaju ciklone vremenskim uslovima biti podjeljena na dva dijela. Upravo najistočniji krajevi će se nalaziti pri jačem južnom strujanju, dok će zapadniji ostati pošteđeni jače topline i juga. 

- Ne treba iznenaditi činjenica da u petak u Sarajevu uz pretežno sunčano vrijeme i jako jugo postoje izvjesne vjerovatnoće da se obori temperaturni rekord za mjesec juni (rekord za juni iznosi 35.3 stepena i postavljen je 30. juna 2006. godine) – kaže Sladić. 

- Ono što treba naglasiti je da će tog dana po visini biti vrlo vruće, konkretno, na 1.500 metara nadmorske visine od 18 stepeni na zapadu pa sve do 24 stepena, što približno odgovara rangu temperatura od 31 do 41 stepen, uz izraženo pozitivno odstupanje za čak 11 stepeni od prosječnih vrijednosti. 

Subota će biti prekretnica koja će ublažiti vrućinu i tada postoje manje šanse za kratkotrajni pljusak, prvenstveno na sjeverozapadu i zapadu naše zemlje, dok bi istok i centralni dio zemlje bili i dalje vrući, no ipak svježiji nego u petak, pa bi i pozitivno odstupanje bilo umanjeno. 

Međutim, nedjelja donosi novi preokret. Već mnogo puta u tekstu spomenuta ciklona bi odmakla dovoljno istočno i ušla u italijansku obalu Jadranskog mora. To je specifična situacija koja istoku zemlje može donijeti pretežno sunčano vrijeme i jaču vrućinu, dok zapad zemlje istovremeno može biti svježiji i za 15 stepeni uz česte rizike za jače grmljavinske pljuskove i kišu. 

Međutim, akumulirana toplina južnije od nas neće pomoći zapadu već ponovo istoku. Kako bi ciklona sve više ulazila u hrvatske obale Jadrana, izvršio bi se potisak na toplinu koja se stvarala na području Makedonije i potiskivala ka Srbiji, istoku, južnom, centralnom i sjeveroistočnom dijelu Bosne koji bi svoj vrhunac dostigao u utorak. 
U ponedjeljak temperatura po visini bi porasla na 25 stepeni, što bi uzrokovalo temperature i do 41 stepen, lokalno na krajnjem istoku nije isključen ni koji stepen više, dok istovremeno zapad zemlje bi bio na temperaturama do 32 stepena. 

U utorak navečer je izgledno blaže zahlađenje, ali ne veće od 6 stepeni, tako da bi se nastavile nešto prijatnije temperature koje bi bile u rasponu od 27 do 33 stepena. Međutim, nezvanični prognostički izgledi daju novi val vrućina krajem mjeseca – zaključuje Sladić, piše Patria.

#BiH