Članak

Zvizdić, Novalić i Cvijanović o mehanizmu koordinacije razgovarali video linkom

Pregovore danas nastavljaju predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i enetitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić.

Završen je sastanak oko usaglašavanja mehanizma koordinacije, jednog od uslova da bi aplikacija naše zemlje za prijem u članstvo EU bila kredibilna, piše NAP.

Putem video linka održan sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović.

Tokom sastanka, sagovornici su se usaglasili da je mehanizam koordinacije jedan od koraka  koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji ka Evropskoj uniji  i da on treba biti učinkovit i transparentan. Istaknuli su da je napravljen  vidan progres u odnosu na prethodni sastanak. Dogovoreno je da u narednim danima bude održan još jedan sastanak na kojem bi trebalo da bude finaliziran mehanizam koordinacije.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, entitetski ministri finansija, Jelka Milićević i Milan Tegeltija, te specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Državni premijer najavio je početkom februara kako je mehanizam koordinacije usaglašen koji je čak i objavljen. EU kroz ovaj mehanizam želi tačne adrese u BiH, sa kojima će razgovarati tokom pregovora o prijemu BiH u članstvo EU.

Vlasti iz RS tvrde kako je mehanizam koordinacije donesen bez njihove saglasnosti. Traže reviziju mehanizma. Usaglašavanje traje čak četiri mjeseca, ali do danas dogovor nije postignut.

Aplikacija za članstvo BiH u EU predata je 15. februara, piše NAP.

#BiH